‘Correctie maakt van sommige vastgoedaandelen koopjes'

Zicht vanuit de Atenor-toren in Brussel. De koers crashte met een vijfde, hoewel operationeel alles naar behoren gaat. ©Saskia Vanderstichele

De opmars van de rente en de zenuwachtigheid op de markten deden de Belgische vastgoedaandelen gemiddeld 15 procent corrigeren. Analisten zien stilaan koopkansen.

Verscheidene analistenteams delen ratingverhogingen uit aan de Belgische vastgoedgroepen. Ze vinden de correctie welletjes geweest. Geen enkele andere sector in Europa deed het de voorbije maanden slechter. De Brusselse vastgoedaandelen zijn hun jaarwinst kwijtgespeeld. Sinds hun hoogste koers dit jaar staat de teller op -14,9 procent.

Vastgoedbedrijven zijn als geen ander onderhevig aan de perikelen van de rente. Enerzijds financieren ze zich doorgaans met een pak schulden. Bij de Belgische Gereglementeerde Vastgoedvenootschappen (GVV’s), de vroegere bevaks, is de schuldgraad wettelijk vastgelegd op maximaal 65 procent. Anderzijds kopen veel beleggers de aandelen als alternatief voor vastrentende effecten. De Belgische langetermijnrente is sinds het dieptepunt van 0,34 procent op 15 april verviervoudigd tot 1,25 procent. Daarmee ligt het rendement op 10-jarig staatspapier weer op het niveau van september vorig jaar.

‘Vanaf dit peil zien we de rente niet veel meer stijgen want de Europese Centrale Bank gaat door met het opkopen van staatspapier, en in de zomer is de markt altijd wat kalmer’, zegt analist Jean-Marie Caucheteux van Bank Degroof. ‘Dat zou de sector opnieuw steun moeten geven. Ten tweede blijft het brutodividendrendement van bijna 5 procent zelfs na de rentehausse interessant. Ten slotte kunnen ook de operationele resultaten verbeteren. De economie trekt weer aan. Er vooral: er zijn opnieuw tekenen van inflatie waardoor de huurinkomsten kunnen stijgen, en de intrinsieke waarde van de portefeuilles kan toenemen.’

De favorieten van Degroof zijn Cofinimmo, Intervest Offices & Warehouses en Retail Estates. Cofinimmo tankte 285 miljoen euro bij via een kapitaalverhoging en 190 miljoen via een obligatie. Het heeft ruimte om grote overnames te doen in de rusthuizensector. Het belang van kantoren kan zo verder verwateren. Cofinimmo wist bovendien de kosten van zijn schulden te verkleinen van 3,4 tot 2,7 procent, wat de winstmarges zal opkrikken.

Bij Intervest zorgde de plaatsing van 35 procent van de aandelen door de Nederlandse referentieaandeelhouder NSI vorige week voor verkoopdruk. Maar die operatie is gunstig, menen de analisten omdat ze de verhandelbaarheid van de aandelen gevoelig vergroot. Belfius Insurance kocht alvast een pakket van 10,3 procent. Ook analist Koen Overlaet-Michiels van KBC Securities verhoogde de rating tot ‘koopwaardig’. De focus op logistieke panden vergroot sinds kort de winstgevendheid van Intervest. Het verwachte brutodividendrendement van 7,6 procent (5,7% netto) is de hoogste in de sector.

Retail Estates is zowel bij Degroof als KBC Securities een ‘top pick’. Zijn winkels zijn bijzonder gegeerd. Dat uit zich in een bezettingsgraad van 99 procent en een stijging van de gemiddelde huuropbrengst met 1,9 procent tot 92,48 euro per vierkante meter. Voor dit boekjaar voorspelt het bedrijf alweer een stijging van het dividend tot 3,20 euro per aandeel.

Een andere winkelspecialist, Wereldhave Belgium , gaat bij Degroof naar ‘opbouwen’. Wereldhave is meer onderhevig aan de renteschommelingen omdat het zich vooral op korte termijn financiert, maar dat risico zit na een daling met 21 procent intussen in de koers.

KBC Securities deelt aan de grootste speler in logistieke panden WDP een kooptip uit, met koersdoel van 80 euro. Degroof en Petercam gaan niet verder dan een neutraal advies. Vorige week kocht WDP voor 110 miljoen euro magazijnen bij in de Benelux, waarvan voor 100 miljoen in Nederland. ‘Het aanvangsrendement van 7 procent en de gemiddelde looptijd van de huurcontracten van 8 jaar zijn attractief’, zegt Overlaet-Michiels. De brand van een bakkerij op de A12 beschadigde vorige week weliswaar een nabijgelegen vriesmagazijn van WDP, maar er is slechts minimale schade.

Ook de vastgoedontwikkelaars deelden in de beursmalaise. Met op kop Atenor . Het aandeel verloor meer dan een vijfde van zijn waarde. Nochtans verloopt operationeel alles volgens plan. Vorige week maakte Atenor bekend dat het zijn tweede gebouw in Boedapest verhuurde. De groep ligt er voor op schema. Atenor wist al vroeg een locatie uit te kiezen die nu erg gegeerd is in de Hongaarse hoofdstad. Het kocht onlangs een extra terrein om nog meer kantoren in de buurt te ontwikkelen. Bank Degroof verhoogt in een reactie het advies van ‘houden’ naar ‘opbouwen’, met een koersdoel van 47 euro. Atenor belooft ook dit jaar een stabiel dividend. Maar in tegenstelling tot de GVV’s, zijn de coupons van ontwikkelaars doorgaans veel wispelturiger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud