Econopolis ziet stierencyclus in de groeimarkten

Gino Delaere, fondsbeheerder Econopolis. ©Jonas Roosens

Na enkele zwakkere jaren is de opleving van de groeimarkten een feit. ‘We staan aan het begin van een nieuwe cyclus’, zegt Gino Delaere, hoofd Emerging Markets bij Econopolis.

De aandelenmarkten hebben een goed jaar achter de rug, met dank aan de synchroon groeiende wereldeconomie. Voor de beste prestaties moeten we echter niet in Europa of New York zijn, maar in de groeilanden. Zo ging de beurs van Sao Paulo dit jaar een vijfde hoger, Mumbai een kwart en Hongkong zelfs een derde. Gino Delaere, die vanuit Singapore speurt naar interessante beleggingen, is niet verbaasd: hij voorspelt al anderhalf jaar dat de moeilijke periode voor de groeilanden op zijn einde loopt en nu is het zo ver.

Rise of the east

De groeilanden staan voor een lange periode van groei. Dit jaar vertegenwoordigen ze samen 38 procent van de wereldeconomie, maar dat percentage zal volgens de Wereldbank tegen 2035 aanzwellen tot 60 procent. Voor de sterkste groei zal – niet verrassend – China tekenen, dat zijn aandeel zal zien stijgen van 11 tot 26 procent. ‘The rise of the east’, vat Delaere samen. ‘Dat is de rugwind die we twee decennia lang zullen hebben. Al zal het natuurlijk niet elk kalenderjaar feest zijn. Maar de onderliggende trend is nu toch wel terug opwaarts gericht.’

Het IMF verwacht dat het verschil in groei tussen de ontwikkelde markten en de groeimarkten, dat in de periode 2011-2015 was gekrompen, weer zal toenemen, zeker tot in 2022. ‘We zijn vertrokken voor een nieuwe stierencyclus. Je ziet dat ook in de bedrijfsresultaten, die weer in de lift zitten.’ Zo'n cyclus duurt gemiddeld 65 tot 105 maanden, of 5 tot 9 jaar, legt Delaere uit.

Grote visvijver

Economisch ziet het plaatje er dus goed uit, maar hoe zit het met de waarderingen? Ook op dat vlak zijn de groeimarkten interessant. ‘De waarderingen in Europa en zeker in de Verenigde Staten zijn de laatste jaren vrij sterk opgelopen. De markten in de groeilanden noteren tegenover die markten met een forse discount. De visvijver is daardoor nog een heel stuk groter.’

Econopolis voegt meteen de daad bij het woord en lanceert een derde groeilandenfonds. Het wordt een zuiver aandelenfonds, in eerste instantie voorbehouden voor institutionele beleggers. Delaere verwacht dat de portefeuille van ‘Econopolis Emerging Markets Equities’ voor zowat driekwart zal overeenstemmen met de aandelen waarin het gemengde (aandelen en obligaties) ‘Patrimonial Emerging’ fonds belegt. Zoals steeds bij Econopolis moeten de geselecteerde bedrijven een duurzame langetermijngroei in petto hebben en beantwoorden aan de ESG-criteria (environmental, social and governance).

Wegens duurzaamheidsredenen beleggen we niet in Alibaba.
Gino Delaere
Fondsbeheerder Econopolis

Mogen we in het grote belang dat Econopolis aan duurzaamheid hecht een vorm van idealisme zien? ‘Ja en neen’, antwoordt Delaere. ‘Ja, want duurzaamheid zit in ons DNA. Een aanzienlijk deel van ons cliënteel vindt dat ‘sustainability’ een van de elementen is waardoor we ons onderscheiden. Dat is trouwens een van de redenen waarom we niet in Alibaba beleggen. Neen, want het is altijd onze stelling geweest dat de G-factor (corporate governance of goed bestuur, red.) bij het selecteren van bedrijven in de groeilanden de eerste filter moet zijn.’

Zondelijst

Econopolis past overigens nog meer filters toe, onder meer de uitsluitingslijst van het Noorse Pensioenfonds, waardoor bijvoorbeeld bedrijven die zich schuldig maken aan zware corruptie, die de mensenrechten systematisch schenden of zich bezighouden met tabak, clusterbommen, persoonsmijnen of nucleaire wapens uit de boot vallen. De vermogensbeheerder voegt daar nog een eigen ‘zondelijst’ aan toe en laat onder meer ondernemingen die zich toeleggen op gokken, controversiële wapens of ‘adult enterainment’, of die zwaar vervuilen, links liggen.

Vermogensbeheerder die ESG-criteria volgt

Opgericht in juni 2009 door Geert Noels en Geert Wellens
Kantoren in Wilrijk, Singapore en Genève
Team van meer dan 25 specialisten
Beheert zes eigen fondsen

 

Bij de samenstelling van zijn fondsen houdt Econopolis rekening met meerjarentrends in de groeilanden. Denk aan een gunstige demografie, een opkomende middenklasse, infrastructuuruitbouw, betere gezondheidszorg, meer internet en mobiele telefonie… Een voorbeeld uit deze laatste categorie is het Zuid-Afrikaanse Naspers, dat actief is in internetdiensten, video entertainment en media. Naspers heeft ook belangen in enkele beursgenoteerde bedrijven, onder meer in de Indiase online zakenreisorganisator MakeMyTrip en de online maaltijdenbezorger Delivery Hero. De parel aan de kroon is echter een belang van 33,3 procent in de Chinese investeringsmaatschappij Tencent. ‘Dat belang vertegenwoordigt vandaag ongeveer 140 procent van Naspers’ marktkapitalisatie’, merkt Delaere op.

Chinese middenklasse

Met Ctrip, de grootste online reisorganisator in China, speelt Econopolis dan weer in op de groeiende middenklasse in het Aziatische land. Geen enkel land in de wereld geeft meer uit aan toerisme dan China, dat nu al een vijfde van de wereldmarkt voor zijn rekening neemt. In de modelportefeuille zijn ook enkele bij ons weinig bekende multinationals terug te vinden: het Hongkongse bedrijf Fuyao, na Asahi Glass de grootste autoruitenproducent, en de Braziliaanse voedingsgroep BRF, ’s werelds grootste gevogeltekweker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content