Advertentie

Euronext Brussel: Elia krijgt pluim uit Nederland

©BELGA

Met een winst van 1,3 procent heeft de Brusselse beurs een vervolg gebreit aan het feestje van gisteren. Zwaargewicht AB InBev trok de kar, terwijl Elia profiteerde van een koopadvies uit Nederland.

In de loop van de dag stond er een winst van meer dan 2 procent op de koerstabellen, maar na de bekendmaking van Amerikaanse jobdata namen de beurzen wat gas terug en dook de Bel20 toch weer onder de grens van de 3.500 punten. De vacatures in de VS klommen in de maand juli tot een record, waardoor de eerste renteverhoging van de Fed in negen jaar weer duidelijker in beeld verscheen. De Brusselse sterindex sloot uiteindelijk 1,3 procent hoger af op 3.495,01 punten.

Sterkste stijger was AB InBev (+2,4%, 97,87 euro). Gisteravond raakte bekend dat sectorgenoot Heineken een belang van 50 procent neemt in de Amerikaanse branchegenoot Lagunitas Brewing Company. Lagunitas is de op vier na grootste ambachtelijke brouwerij in de Verenigde Staten. Ook AB InBev, dat in de loop van de handelsdag even met de grens van de 100 euro flirtte, zet de jongste tijd sterk in op de zogenaamde 'craft breweries' in de VS.

Hoogspanningsnetbeheerder Elia (+2%, 40,78 euro) speelde zich in de kijker na een lovend rapport van Rabo Securities. Het Nederlandse beurshuis start de opvolging van het aandeel met een koopadvies en een koersdoel van 44,5 euro. Rabo noemt Elia 'een aantrekkelijke hoogrentende investering', gezien het lage risicoprofiel van de groep. De Nederlanders halen onder meer het unieke businessmodel van Elia aan, waarbij de cashflows gereguleerd en voorspelbaar zijn.

'De onderliggende inkomsten zijn gelinkt aan de Belgische OLO-rente en de Duitse Bund, waardoor je een natuurlijke indekking hebt tegen rentebewegingen, terwijl het dividendrendement met 4 procent erg aantrekkelijk is', klinkt het.

Vorige week kreeg Elia ook al een koopadvies van Bank Degroof, na de bekendmaking van puike halfjaarcijfers eind augustus.

Delta Lloyd, dat gisteren nog meer dan 5 procent won, nam vandaag wat gas terug. Het aandeel werd gisteren weer opgepikt, na de afstraffing van de voorbije weken, maar sloot vandaag 0,9 procent lager af op 9,36 euro.

Op de brede markt hield Euronav (-0,9%, 2,32 euro) het niet droog. Dat had evenwel alles te maken met de uitkering van het interimdividend van 0,62 dollar per aandeel. Die coupon ging vandaag van de koers. Maar desondanks hield het aandeel goed stand.

Fagron (-3,3%, 18,8 euro) kreeg opnieuw klappen na een een forse koersdoelverlaging van KBC Securities. Analist Jan De Kerpel laat de lat zakken van 32 naar 20 euro. Advies: houden. Daarmee brengt het beurshuis zijn koersdoel in lijn met het huidige koersniveau van Fagron.

'We verwachten geen herstel van het aandeel op korte termijn, gezien de problemen waarmee Fagron in de VS kampt. Die zullen een negatieve impact hebben op de resultaten van het derde kwartaal en leiden mogelijk tot een formele verlaging van de groeivooruitzichten', aldus De Kerpel. In een gesprek met het Pharmaceutisch Weekblad waarschuwde topman Ger Van Jeveren er alvast voor dat een omzetgroei van 10 procent allicht tot het verleden behoort.

Fagron heeft zoals bekend een rotzomer achter de rug. Het aandeel verloor de helft van zijn waarde nadat het bedrijf moest opbiechten dat de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg aan de marges vrat.

Een koopadvies van Petercam kon geen weerwerk bieden. Volgens het beurshuis mogen we de komende maanden nog een hobbelig parcours van de specialist in magistrale bereidingen voor apothekers verwachten, maar zit dat al in de koers ingeprijsd. Petercam verlaagt alvast de winstverwachtingen voor het bedrijf. 'Desondanks verwachten we dat het bedrijf de komende jaren een vrije kasstroom kan genereren van zo'n 40 miljoen euro en op die manier niet zal afstevenen op een mogelijke schending van de afspraken met de banken.'

Econocom (+1,7%, 7,35 euro) herstelde van de klappen van de voorbije dagen. ING heeft zijn omzet- en winstverwachtingen voor de komende jaren opgekrikt. Voor de periode 2014-2017 mikt analist Matthias Maenhaut op een gemiddelde jaarlijkse groei van de recurrente winst van 11 procent, waarvan 9,5 procent organische groei. 'We handhaven ons koopadvies voor het aandeel omdat we ervan overtuigd zijn dat het groeiprofiel van Econocom niet volledig in de koers verwerkt zit'.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud