Advertentie

Euronext Brussel: eerste resultaten smaken bitter

Een moeilijke handelsdag op de Brusselse beurs eindigde met lichte winst. Beleggers reageerden ontevreden op de resultaten van Melexis en vooral Mobistar.

De aandacht van de markt was woensdag andermaal op de Grieken gevestigd. De nieuwe machthebbers in Athene maakten een rondje langs de Europese instellingen, waarbij vooral bleek dat er heel wat scepsis blijft bestaan rond hun plannen om de Griekse schuldenberg aan te pakken. De Euro Stoxx 50 verloor 0,1 procent. In Brussel ging de Bel20 0,3 procent hoger tot 3.565,79 punten. 

De sterindex werd aangevuurd door Telenet (+2,3%, 49,08 euro) en KBC (+1,7%, 48,7 euro). Onderaan bengelde D'Ieteren met een verlies van 1,8 procent naar 28,37 euro. Maar het nieuws van de dag op het Brusselse beurspaleis waren de resultaten van Melexis en Mobistar.

Beleggers reageerden aanvankelijk misnoegd op Mobistar en stuurden het aandeel ruim 5 procent lager. Ook het analistenheir reageerde niet onverdeeld gelukkig. 'Teleurstellende vooruitblik voor dit jaar, ondanks dat de gemiddelde inkomsten per gebruiker (ARPU) toenemen', vatte ING-analist Emmanuel Carlier samen. Bij de slotbel stond er nog een verlies van 1,6 procent naar 18,81 euro op de tabellen.

Melexis (-1%, 45 euro) boekte in het voorbije kwartaal 17 procent omzetgroei. Goed voor een kwartaalrecord. Maar de winstmarge staat wel onder druk. KBC Securities trekt zijn koersdoel voor Melexis op van 48 naar 50 euro, maar het advies blijft op 'houden'. 'Na de recente stijging als dollarverdiener is Melexis geprijsd voor perfectie', vindt analist Guy Sips. Traditiegetrouw geeft Melexis geen informatie over het dividend; dat gebeurt pas in de zomer. 

Nog opvallend waren de koerscapriolen van Ter Beke (+3,1%, 68,29 euro). Kort na de middag maakte het aandeel een sprong van 8,7 procent. Dat terwijl het vleesverwerkend bedrijf niet meteen bekend staat als een aandeel dat dagelijks bokkensprongen maakt.

Volgens een analist viel er niet meteen nieuws te rapen. De resultaten komen pas eind deze maand. In een marktenzaal bevestigde een handelaar dat een partij de markt had 'leeggekocht'. Wellicht een onhandig order dus, een zogenaamde 'fat finger', waarbij iemand ergens op een verkeerd knopje drukte.

In de hoogste regionen van de koersenbord noteerde Exmar (+5,2%, 8,34 euro). Twee toplui van de gastanker- en gastechnologiegroep zeiden dinsdag dat de afstraffing van vorige vrijdag overdreven was. Door de vertraging die het Colombiaanse LNG-gasexportproject oploopt, is er wel onzekerheid. Maar energiegroep Pacific Rubiales Energy (PRE) is volop op zoek naar een alternatieve locatie voor 's werelds eerste drijvende LNG-fabriek.

Volgens COO Patrick De Brabandere is de toestand ook veel minder ernstig dan met de Opti-Ex, het olieprlatform dat Exmar bijan de kop kostt. De reden is dat er nu tenminste een contract is voor de Caribbean FLNG, die momenteel in China wordt afgewerkt.

Voorts leken beleggers woensdag vooral winst te nemen. Zo zakte Genticel 3,8 procent naar 8,15 euro. Dinsdag was het aandeel nog de topper van de dag na de bekendmaking van een deal in India, waardoor de koers voor het eerst beduidend boven de intekenprijs kwam. Ook bij IBA (-3%, 18,24 euro) en Galapagos (-1,8%, 19,55 euro) leken aandeelhouders vooral zins winst te nemen na een recente rally. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud