Euronext: Chinese bokshandschoenen kosten Bel20 3 procent

Zenitel zorgde met puike halfjaarcijfers voor een schaars lichtpuntje.

De tweede Chinese devalutie op rij deed een zware verkoopgolf over de Brusselse beurs rollen. De Bel20-index nam een duik van 3,03 procent tot 3.637 punten. Dat is de zwaarste tik sinds 15 oktober. Amper 11 aandelen boekten winst.

Beleggers slaan in paniek wegens de gang van zaken in China. Daar verlaagde de regering voor de tweede dag op rij de maximale schommeling van de yuan tegenover de Amerikaanse dollar. Dat komt de facto neer op de tweede devaluatie in twee dagen en dat terwijl Peking gisteren nog zei dat het om een eenmalige maatregel ging. China wil zijn economie dringend meer zuurstof geven. Vanmorgen raakte nog bekend dat de industriële productie er met 6 procent is gestegen, terwijl een klim met bijna 7 procent was verwacht.

Deze morgen devalueerde ook Vietnam zijn munt, de dong, door de maximale schommeling tegenover de dollar van 1 naar 2 procent te brengen. De vrees voor een muntoorlog in Azië is terecht.

Vooral bedrijven die veel in Azië verkopen zien af op de beurs, zoals de Duitse bouwers van luxewagens BMW, Mercedes en Audi (Volkswagen) of de Franse maker van luxegoederen LVMH. Ook bedrijven met belangrijke concurrenten in het Verre Oosten gaan onderuit. In Brussel vertaalt zich dat onder meer in zware klappen voor Melexis (-3,5% op 45,52), dat 45 procent van zijn omzet in Zuidoost-Azië realiseert. Bekaert zakte 2,6 procent tot 28,10 en Picanol werd 3,7 procent goedkoper tot 52,85 euro.

In de Bel20 was Delta Lloyd opnieuw de pineut. Vrijwel alle analisten stellen dat een kapitaalverhoging onvermijdelijk wordt, nadat de verzekeraar dinsdag een nettoverlies van een half miljard moest opbiechten. Het aandeel zakte 8,2 procent tot 12,09 euro.

Hedge fund in Delhaize

Delhaize vermagerde 3,3 procent tot 79,46 euro, ook al dook er interesse op van een grote partij. De warenhuisketen meldde dat het een kennisgeving heeft ontvangen van Davidson Kempner European Partnerns, dat een belang genomen heeft van 3,5 procent in Delhaize. Davidson Kempner is het 12de grootste hedge fund ter wereld.

Morgan Stanley trok het koersdoel voor de Belgische verzekeraar Ageas op van 33,50 naar 39,50 euro. Aangezien het aandeel daar niet ver onder noteert, gaat de rating echter niet verder dan 'equal weight'. De zakenbank is onder de indruk van de sterke resultaten van vorige week en de groeiambities van de verzekeraar. Maar daar betaalt de belegger ook voldoende voor, oordeelt Morgan Stanley. Ageas bleef niet gespaard en werd 2,7 procent goedkoper tot 37,99.

Ook op de brede markt vielen rake klappen. 'Je mag gerust stellen dat er sprake is van lichte paniek', zei een handelaar. 'Veel beleggers besluiten daarom om opgebouwde winsten veilig te stellen. In een vakantiemaand zijn er bovendien minder kopers, zodat de koersdalingen bij kleinere en middelgrote aandelen meer uitgesproken zijn. Daarnaast lijden voornamelijk ook de meest risicovolle aandelen, zoals biotechbedrijven die geen cashflow genereren, onder de verkoopgolf omdat veel beleggers zulke aandelen niet voor de lange maar de korte termijn kopen.' Dat blijkt ook uit de flopperslijst: bij de grootste dalers bengelen Argen-X (-7,9%, 10 euro), Ablynx (-4,3%, 11,85 euro) en MDXHealth (-4,7%, 4,30 euro).

Falend Fagron

Fagron werd nogmaals gedumpt en tuimelde 7,1 procent tot 27,62 euro. Het aandeel zakte sinds de publicatie van de halfjaarresultaten al ruim 35 procent. Beleggers stellen zich vragen bij het groeiverhaal. In de VS heeft het bedrijf te lijden onder strengere terugbetalingsystemen voor magistrale apothekersbereidingen, de kernmarkt van Fagron.

Beleggers vrezen bovendien dat de 'buy and build' strategie van Fagron gefinancierd zal moeten worden met vers kapitaal, aangezien de schuldpositie zijn limiet heeft bereikt.

Dinsdag bleek dat twee leden van het directiecomité de voorbije dagen Fagron-aandelen hebben bijgekocht, maar al bij al voor kleine bedragen (ongeveer 50.000 euro samen). Een duidelijk signaal van het management (CFO of CEO) dat het aandeel nu wel hard genoeg is gezakt, blijft vooralsnog uit. Bovendien blijkt uit een melding op de website van de FSMA dat shorters intussen een positie van 2,5 procent hebben opgebouwd.

Chuchubi

Voor het goede nieuws moesten we op de fixingmarkt zijn. Daar presenteerde Zenitel (+0,9%, 1,09 euro) puike cijfers. De specialist in beveiligde communicatiesystemen zag de nettowinst in het eerste halfjaar met 150 procent stijgen tot 1,5 miljoen euro dankzij gunstige wisselkoersen en de afbouw van de schulden. De omzet in het eerste halfjaar ging met 9,2 procent de hoogte in tot 37,2 miljoen euro. De bedrijskasstroom (ebitda) dikte 8,7 procent aan tot 2,5 miljoen euro.

Aangezien geen enkel beurshuis Zenitel opvolgt, kunnen we het gerust catalogeren onder de 'vergeten aandelen'. Het bedrijf werd in 1901 opgericht onder impuls van koning Leopold en de uitvinder van de telegraaf, Marconi. De activiteiten vallen uiteen in twee delen: Zenitel produceert en installeert kritische radiocommunicatiesystemen, onder meer voor de scheepvaart, tunnels of gevangenissen. Maar het bezit ook een gsm-netwerk in de Caraïben, onder de ronkende naam Chuchubi. Sinds zakenman Frank Donck vorig jaar een kapitaalverhoging doorvoerde en Zenitel daardoor schuldenvrij werd, herrijst het bedrijf als een feniks uit zijn as. We mogen ook gerust stellen dat Donck als ex-voorzitter van Telenet iets van de telecomsector kent.

Voor de rest van het jaar voorspelt het bedrijf gelijkaardige resultaten als in de tweede helft vorig jaar. Dat zou betekenen dat de ebitda 3,4 miljoen euro zou bedragen. Samen met de 2,5 miljoen uit de eerste jaarhelft, maakt dat het bedrijf een ebitda van 5,9 miljoen euro zou realiseren. Zenitel noteert tegen 6,1 keer de bedrijfskasstroom, wat niet duur is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud