Euronext: Fluxys geeft gas

De LNG-terminal in Zeebrugge ©Fluxys Belgium - P. Henderyckx

De Brusselse beurs kon dankzij de zwaargewichten in de banksector nipt in de plus afsluiten. De banken slaan net als Fluxys Belgium munt uit de stijgende rente.

de Bel20  finishte nipt in de plus (3.968 punten, +0,1%). Dit dankzij banken KBC (70,98 euro, +1,1%) en ING (15,37 euro, +1,2%), die samen meer dan een kwart van de beursbarometer vertegenwoordigen en munt slaan uit het vooruitzicht dat 's werelds centraal bankiers geleidelijk hun nulrentebeleid aan het terugschroeven zijn.

Niet alleen de banken slaan munt uit de hogere rente. Dat geldt ook voor Fluxys Belgium (25,5 euro, +2,4%). Omdat de gasnetbeheerder een gereguleerd monopolie is bepaalt de overheid hoeveel winst de groep op haar activa 'mag' boeken en dat is in een belangrijke mate een functie van de Belgische langetermijnrente. Het beursgenoteerde Belgische filiaal van de Europese gasgigant Fluxys zag de omzet in de eerste jaarhelft met 5 procent stijgen tot 250,7 miljoen euro. De brutobedrijfswinst of ebitda (140 miljoen euro, +9%) en het nettoresultaat (22,9 miljoen euro, +16%) namen sneller toe.

Het bedrijf dankt de hogere omzet aan nieuwe contracten voor de pijpleiding tussen haar eigen aardgasinvoerteminal in Zeebrugge en die in het Franse Duinkerke, die recent in gebruik werd genomen. Fluxys Belgium profiteert zo mee van de uitbouw van de lng-terminal in Noord-Frankrijk, een project dat initieel een grote bedreiging was voor Zeebrugge, maar waar moederbedrijf Fluxys nu ook een grote aandeelhoudersrol in speelt.

Mithra (9,93 euro, +0,4%) , het bedrijf van François Fornièri zag de omzet met de helft toenemen tot 12,7 miljoen euro in de eerste jaarhelft. De stijging is te danken aan licentie-inkomsten van partnerschappen rond de generische anticonceptiering Myring en het middel tegen opvliegers Donesta. De omzet uit de verkoop van geneesmiddelen in ons land steeg met 0,7 miljoen euro, maar in Duitsland ging de verkoop met 0,2 mlijoen euro achteruit.

Door de intense activiteiten van onderzoek en ontwikkeling verbrandt Mithra nog enorm veel cash. Het bedrijf haalde in juni 26 miljoen euro vers kapitaal op bij zijn aandeelhouders, maar dat bedrag werd er ongeveer doorgedraaid in de eerste zes maanden van het jaar. Eind juni bedroeg de kaspositie 44,7 miljoen euro ongeveer evenveel als die aan het begin van het semester (45,8 miljoen euro).

Zowel Estelle als Donesta worden beschouwd als mogelijke blockbusters, maar de commercialisering van beide medicijnen zal nog zeker enkele jaren duren omdat eerst de patiëntentests nog succesvol moeten afgerond worden. Dat betekent dat Mithra nog enkele jaren hier nog zwaar in moet investeren.

Het aandeel reageert licht positief met een winst van 0,6 procent.

Dat biotech niet voor hartlijders is, bewijst deze zomer Kiadis. Vorige maand nog moest de verlieslatende leukemiespecialist nog 10 procent rente ophoesten om aan broodnodig geld te raken, terwijl het aandeel van het Nederlandse bedrijven nog minder dan de helft van de intekenprijs van juli 2015 (12,50 euro).

Maar vandaag trok Kiadis plots een spurt van 24 procent naar 7,85 euro. Topman Arthur Lahr toont zich tegenover Het Financieele Dagblad zelf verrast door de scherpe koersreactie. Mogelijk is de reactie nog een uitvloeisel van het bericht - woensdag - dat Kiadis van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA een speciale status krijgt, wat mogelijk perspectief biedt voor een versnelde goedkeuring. 

De deal van Gimv (51,69 euro, +1%) wordt geapprecieerd door de markt. Het investeringsfonds kondigde woensdag nabeurs een belangrijke participatie van bijna 24 procent aan in ICT-bedrijf Cegeka.

Hoeveel Gimv betaalt voor het belang is niet bekend. Cegeka groeide de voorbije jaren in sneltempo uit tot het grootste onafhankelijke IT-dienstenbedrijf van België, met een omzet van 420 miljoen euro en een bedrijfskasstroom (ebitda) van 39 miljoen euro. Er werken 4.000 mensen, van wie de helft in België.


Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content