Advertentie

Euronext: Global Graphics neemt een duik

©DB60126095

De Europese beurzen zijn stevig van start gegaan, in de late voormiddag lopen de winsten wel wat terug. Brussel noteert een kwart procent hoger.

De geopolitieke zorgen na het getweet van Donald Trump dinsdagavond zijn deze woensdagochtend wat weggeëbd. De Stoxx 600 klom even tot zijn hoogste peil sinds november 2015, maar zakte dan wat terug.

Na bijna twee uur handel staat de Bel20 een kwart procent hoger met 14 winnaars en zes verliezers. UCB (+1,0%) trekt de kop, Umicore (-0,4%) sluit de rij. Op de brede markt heeft MDxHealth de leiding genomen en draagt Global Graphics de rode lantaarn.

Global Graphics (-5,3%) is de sterkste daler op de brede markt in Brussel. Nu het bedrijf minder software-gericht is, valt de brutowinstmarge terug in het eerste kwartaal na de overname van Meteor Inkjet Limited. Het bedrijf met een Brusselse notering maar een thuisbasis in het Britse Cambridge maakt in z'n kwartaalrapport melding van een gedaalde omzet. Die viel terug van 5,3 miljoen naar 4,7 miljoen euro, ondanks de inkomsten van Meteor die er erbij opgeteld worden.

Het management verklaart dat door een moeilijke vergelijkingsbasis met het eerste kwartaal van vorig jaar. Toen lichtte een grote klant een optie voor een meerjarig contract, waardoor in één klap 2,9 miljoen euro aan inkomsten in het kwartaalrapport verschenen. Abstractie gemaakt van die eenmalige inkomstenpost verdubbelde de omzet van 2,4 miljoen ei zo na in het eerste kwartaal.

Biotech

De op één na zwakste prestatie komt van Curetis (-3,4%) De ontwikkelaar van moleculaire diagnostiek, die deze ochtend voorbeurs met cijfers kwam, zag zijn omzet dalen en zijn kosten stijgen, wat resulteerde in een operationeel en een netto verlies. De nettowinst van 13,8 miljoen in 2015 veranderde in een nettoverlies van 15,2 miljoen.

Het biotechbedrijf verbrandde vorig jaar 23,1 miljoen euro, op 31 december stond er nog 22,8 miljoen cash op de balans. Curetis sloot eerder wel een lening af bij de Europese Investeringsbank (25 miljoen), waarvan het deze maand een eerste tranche van tien miljoen verwacht.

Degroof Petercam blijft bij zijn advies 'houden' met een koersdoel van 8 euro. Stéphanie Put verwacht dat er steeds meer diagnostische apparatuur zal geïnstalleerd worden. 'Met de uitbouw van zijn Europees verkoopsteam en de verwachte expansie van de sales in de Verenigde Staten, levert het bedrijf een serieuze inspanning om uit te breiden op de markten waar het actief is. Dat zou moeten resulteren in een toenemend aantal installaties (van diagnostische apparatuur)', schrijft ze in een rapport.

'De bijkomende investeringen in onderzoek en verkoop zullen resulteren in nog meer verbranding van cash. Maar het bedrijf zegt dat het alle mogelijke financiële opties bekijkt op korte en lange termijn, gaande van leningen, over extra kapitaal en andere middelen', aldus de analist.

'Collega' ASIT biotech (+0,7%) dat op zoek is naar middelen tegen allergieën (graspollen, huismijt), had op het einde van vorig jaar nog 13,4 miljoen in kas, iets meer dan de helft van de 23,5 miljoen die het bedrijf in mei ophaalde bij zijn beursgang. Over 2016 werd een nettoverlies geboekt van 12,4 miljoen, zo maakte het biotechbedrijf dinsdag na beurs bekend.

Inkomsten heeft ASIT biotech nog niet. Ongeveer 80 procent van de operationele kosten (12,3 miljoen) ging naar onderzoek en ontwikkeling, daarvan was 80 procent bestemd voor gp-ASIT+, het meest geavanceerde kandidaat-medicijn voor de behandeling van graspollenallergie. De Waalse overheid kende het bedrijf begin dit jaar zes miljoen toe voor de cofinanciering van het onderzoek naar voedselallergieën, die komen dus bovenop de genoemde 13,4 miljoen.

Duopolie doorbreken

Met een verdrievoudiging van het klantenbestand in 2017 hoopt Orange Belgium (-0,5%) eindelijk het jarenlange televisieduopolie van Telenet en Proximus te doorbreken. 'We hebben begin april de kaap van 50.000 klanten overschreden. Dat is best een prestatie', zegt Orange Belgium-CEO Michael Trabbia in een interview met dagblad Le Soir over het televisieaanbod van de groep.

Orange Belgium beschikt pas sinds afgelopen voorjaar over een eigen televisieaanbod. Een eerder aanbod via satelliet - Starpack - draaide op een pijnlijke flop uit. Intussen zit het gros van de Belgische 'couch potatoes' via bundels - abonnementsformules voor televisie, internet én telefonie - behoorlijk vastgekluisterd bij Telenet en Proximus, marktleiders in respectievelijk Vlaanderen en Franstalig België.

De residentiële vastgoedgroep Home Invest Belgium heeft zeven cottages en 40 appartementen gekocht in Center Parcs Port Zélande in het Nederlandse Ouddorp. In november had de groep al 241 vakantiewoningen verworven op dezelfde site. Die site staat nu voor 12 procent van de portefeuille. De uitbating is toevertrouwd aan Center Parcs, eigendom van de Franse groep Pierre & Vacances. De cottages en appartementen zullen gerenoveerd en gehuurd worden voor 15 jaar door Center Parcs. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud