Advertentie

Euronext: Jensen wast witter dan wit

Jesper Jensen is een tevreden man

Wasmachinereus Jensen blijft verbazen en is dan ook een van de uitblinkers in Brussel. Aedifica heeft last van een geknipt couponnetje. De Bel20 surft mee op het Fed- en Rutte-gevoel.

De Bel20 steeg donderdag met 0,5 procent, maar presteerde daarmee minder goed dan de meeste andere Europese aandelenindexen. Brussel dankt die winst vooral aan zwaargewicht AB InBev dat 1,9 procent wint. Colruyt (-1,3%) sluit de rij.

De fabrikant van industriële wasmachines, Jensen Group (+3,1%), is een van de sterkste stijgers op de brede markt in Brussel, nadat de groep woensdag na beurs sterke cijfers bekendmaakte.

Jesper Jensen, de topman van de gelijknamige specialist in wasserijsystemen, zei vanmorgen op een conferentie, dat hij zich niet van de wijs laat brengen door de recente spanningen tussen Turkije en West-Europa. 'Wij doen niet aan politiek. We hebben met Tolon nog geen problemen gekend. We zien wel een zekere vertraging van de markt in Turkije zelf, maar het hoofddoel is export en die draait goed.'

Jensen-Group nam begin 2016 een belang van 30 procent in Tolon met de bedoeling dat stapsgewijs op te drijven tot net geen 50 procent. Dit jaar wil het bedrijf zijn belang met 6,33 procent opdrijven. Tolon maakt losstaande grote wasmachines en droogmachines met een capaciteit van 20 tot 110 kilo. Jensen had dergelijke 'kleinere' machines niet in zijn gamma.

Global Graphics (-13%) verliest meer dan tien procent en is daarmee de sterkste daler op de brede markt in Brussel. Woensdag na beurs maakte de specialist van software voor printing tegenvallende cijfers bekend. De omzet steeg lichtjes van 15,27 naar 16,03 miljoen, maar de operationele winst van 1,13 miljoen van 2015 werd omgezet in een verlies van 0,67 miljoen. Het nettoresultaat werd door drie gedeeld en ging van 1,90 naar 0,60 miljoen euro.

In zijn mededeling maakt Global Graphics geen gewag van een dividend. De algemene vergadering die gepland was voor 25 april wordt wegens 'andere zakelijke verplichtingen' verplaatst naar maandag 8 mei, zo staat nog in het bericht.

Topman Alain Wirtz van Zetes (status quo) dat overgenomen is door het Japanse Panasonic, wou vorig jaar het sterke 2015 evenaren. Dat is nipt niet gelukt. De omzet zakte met 2 procent tot 253,4 miljoen euro. De bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) ging eveneens bijna 2 procent achteruit tot 25,8 miljoen euro. Het zijn de laatste cijfers van Zetes als beursgenoteerd bedrijf.

Het biotechbedrijf Bone Therapeutics (+3,9%) beschikte op 31 december vorig jaar nog over 20,3 miljoen cash, dat is ruim 13 miljoen minder dan een jaar eerder, maar het zou moeten volstaan tot de lente van volgend jaar. Dat maakte de specialist van celtherapieën tegen beenderziekten deze ochtend voor beurs bekend. De inkomsten stegen van 3,82 naar 4,01 miljoen, maar de kosten liggen nog steeds veel hoger, waardoor er een netttoverlies was van 13,02 miljoen, dat is wel ruim een miljoen minder dan een jaar eerder. 

De logistieke vastgoedgroep WDP (+1,4%) verwelkomt een nieuwe huurder in WDPort of Ghent. Dat meldde WDP woensdag na beurs; Het tweede project van WDP op deze locatie betreft 30.000 m2, waarvan Mainfreight in een eerste fase een distributiecentrum van 9.000 m2 zal innemen, aldus het bericht. De oplevering van dit nieuwbouwproject is voorzien in de loop van het najaar.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud