Advertentie

Euronext: Roularta kwart lager sinds mei

Celyad legt 25 miljoen op tafel om zijn partners sterker aan zich te binden en een grote deel van de verhoopte inkomsten van zijn middel tegen kanker te ontvangen ©Celyad

Op een prima beursdag konden Fagron, WDP en Celyad zich onderscheiden. Dé grote dissonant was Roularta, dat sinds een tegenvallende update in mei volledig uit de gratie is.

De Bel20 vlagde 0,5 procent hoger af op 3.969 punten. Dit dankzij een sterk Amerikaans jobrapport, dat de beleggerszorgen over de Amerikaanse economie naar de achtergrond duwde én ook de tuimelperte van de dollar een halt toeriep. 

Zelfs ING lukte een winstje van 0,2 procent tot 15,70 euro. Een opgemerkte prestatie, aangezien er bij de bankgroep een interimdividend van bruto 24 cent per aandeel van de koers af ging. 

Fagron (12,18 euro, +6,9%), de spêcialist in apothekersbereidingen, kwam met halfjaarcijfers die min of meer in de lijn der verwachtingen lagen. Beleggers verheugden zich in de forse verlaging van de schuldgraad en het feit dat de groep zich opnieuw aan overnames waagt, zij het voorlopig op kleine schaal.

'Alles bij mekaar, een sterk halfjaar, maar niet goed genoeg om onze visie te veranderen', aldus Frank Claassen van Degroof Petercam, 'we blijven dus bij ons koersdoel van 11,5 euro en 'houden'. Om meer positief te worden zouden we graag volgende zaken zien: 1) een versnelling van de organisache groei, die is momenteel nog bescheiden; 2) meer elementen die erop wijzen dat de nieuwe steriele fabriek in Wichita een succes wordt; 3) meer duidelijkheid over hangende juridische kwesties, vooral dan over het onderzoek in de sector door het ministerie van Justitie.

Nog in de farmasector, was Celyad (31,37 euro, +10,5%) de sterkste stijger in Brussel. Het biotechbedrijf uit Mont-Saint-Guibert betaalt 25 miljoen euro aan zijn partners Celdara en Dartmouth College, waarvan de helft in aandelen. Door de afkoopsom krijgt het biotechbedrijf later een grotere deel van de potentiële inkomsten, eens zijn potentiële celtherapie tegen kanker op de markt komt. Analisten en beleggers reageren enthousiast.

KBC Securities heeft een goed oog in de nieuwe akkoorden. Op die manier 'positioneert Celyad zich sterker voor toekomstige inkomsten en worden de banden nog sterker aangehaald (met de partners) door hen toe te laten als aandeelhouder'. De analisten veranderen niets aan hun koersdoel van 48 euro en hun koopadvies.

Maar de strafste prestatie is misschien de klim van 2,9 procent tot een recordkoers van 98,04 euro door WDP, de grootste speler in logistiek vastgoed. Al meer dan een jaar staat in alle analistenrapporten te lezen dat WDP wel een uitmuntend bedrijf is met een mooi groeipad, een sterke balans en een mooi dividend, maar dat het aandeel erg (te) duur is. Priced to perfection, zoals dat heet.

WDP kondigt nu aan dat het zijn winstprognose (van 5,35 naar 5,50 euro) voor dit jaar optrekt en dat ook het beloofde dividend de hoogte ingaat (van 4,45 naar 4,50 euro). Een echte verrassing is dat niet omdat de groep al een mooie voorsprong heeft op zijn vorig jaar aangekondigde groeiplan 2016-2020.

De staat van dienst is ook al aardig in de koers verrekend: tegen 98 euro betalen beleggers een premie van 83 procent tegenover de intrinsieke waarde van 53,4 euro per aandeel. 

Niet verwonderlijk dus dat Alexandar Makar van KBC Securities zijn onlangs verhoogd koersdoel van 92 euro niet nog eens optrekt. Jean-Marie Caucheteux van Degroof Petercam doet dat wel: van 84,6 naar 90 euro. Jaap Kuin van ING houdt zeer conservatief vast aan 91 euro. Alle drie adviseren ze om het aandeel te houden.

Allemaal optimisme dus? Toch niet: Roularta ging bij een voor het illiquide aandeel vrij stevig handelsvolume van 5.000 stuks 6 procent onderuit naar 20,03 euro. De mediagroep is sinds een sombere update over het eerste kwartaal helemaal uit de beleggersgratie. Sinds de waarschuwing halfweg mei dat op vrijwel alle kanalen (print, televisie, online) de advertentie-inkomsten 5 à 10 procent lager liggen, is het aandeel in schijfjes een kwart van zijn waarde verloren. Of dat pessimisme terecht is, moet blijken bij de halfjaarcijfers op 21 augustus. 

Ascencio, de winkelspecialist uit Wallonië kwam donderdag na beurs met kwartaalresultaten. De huurinkomsten stegen met 5,7 procent tot 30,53 miljoen, ook de courante winst per aandeel ging 4 procent hoger ondanks het feit dat het aantal aandelen toenam met 5 procent.

Sinds de overname van het winkelpark Papeteries de Genval in december vorig jaar, bleef het stil op het acquisitiefront. Ascencio mag nog voor 90 miljoen euro overnames realiseren voor zijn schuldgraad 50 procent bereikt. 'Zonder onverwachte gebeurtenissen, laat de evolutie van de resultaten toe om het dividend verder te laten groeien', aldus Ascencio (61,5 euro, +0,3%). Het aandeel sloot 0,1 procent hoger op 61,41 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud