Galapagos speelt openingswinst kwijt

Galapagos gaat in zee met Gilead.

Het Amerikaanse biotechbedrijf Gilead werkt samen met Galapagos aan de ontwikkeling van het reumamiddel filgotinib. De koers veerde aanvankelijk op, maar het aandeel sloot uiteindelijk lager.

Beleggers leken donderdagmorgen niet langer te malen om de afgesprongen samenwerking tussen Galapagos en het Amerikaanse Abbvie. Galapagos heeft een nieuwe partner beet die het bedrijf moet bijstaan in de wereldwijde ontwikkeling en commercialisering van het goudhaantje filgotinib. Dat is een reumamiddel dat in fase II ook werkzaam bleek tegen de darmziekte van Crohn. Het aandeel kon de winst niet vasthouden en sloot lager. 

Gilead, een Amerikaans biotechbedrijf dat noteert op Nasdaq, stapt in bij Galapagos en vult er de oorlogskas meteen gevoelig aan: een voorschotje van 725 miljoen dollar. Dat bedrag bestaat vooreerst uit een licentiebetaling van 300 miljoen dollar. Dat wijst op een aardige deal, klinkt het bij de analisten, die eraan herinneren dat bij een huwelijk met Abbvie de betaling beperkt bleef tot 250 miljoen dollar. De voorwaarden overstijgen de verwachtingen, klinkt het bij KBC.

Aan de betaling is ook een kapitaalverhoging gekoppeld. Gilead tekent via een private plaatsing voor 425 miljoen dollar in op nieuwe aandelen tegen een prijs van 58 euro per aandeel. Dat is een premie van 20 procent ten opzichte van de gemiddelde slotkoers van Galapagos over de afgelopen 30 dagen. Op die manier wordt Gilead ook de grootste aandeelhouder van Galapagos. Tot nu toe was dat Johnson & Johnson (zie hieronder).

De kapitaalstructuur van Galapagos op 26 mei 2015. ©Galapagos

Copromotie

Met Gilead als partner kan Galapagos in 2016 beginnen aan de fase III-studies. Het nieuwe duo licht ook al een tipje van de sluier over de voorwaarden die aan de commercialisering verbonden zijn. Galapagos zal 20 procent van de wereldwijde ontwikkelingsactiviteiten voor zijn rekening nemen, terwijl Gilead de lead neemt in marketing en verkoop. 

725
Gilead heeft een voorschotje van 725 miljoen euro veil voor de ontwikkeling van filgotinib.

In West-Europa - de Benelux, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië - zetten de twee een systeem van copromotie op, waar de omzet zal gesplit worden. 

Afgedankt

Eind september dankte Abbvie Galapagos af als partner. Dat haalde de koers - toen rond 55 euro - hard onderuit. Sindsdien onderstreepte CEO Onno van de Stolpe steeds dat hij een nieuwe partner voor het reumamiddel zou vinden.

Filgotinib, de veelbelovende reumapil van Galapagos gaat in 2016 zijn laatste onderzoeksfase in en toont zich ook kansrijk in de behandeling van de ziekte van Crohn (chronische darmontsteking). Wereldwijd lijdt 1 procent van de volwassenen aan reumatoïde artritis. Analisten verwachten dan ook dat het medicijn op zijn piekmoment enkele miljarden euro’s omzet kan opleveren.

De pil van Galapagos behandelt chronische gewrichtsontsteking door een enzyme die de ziekte tegenhoudt en niet gewoon de eiwitten aanpakt die de ontsteking versnellen.

‘De voorlopige resultaten zijn zeker even goed als bestaande behandelingen, werken minstens even snel of sneller en de pillen zijn gemakkelijker dan injecties’, zegt Rene Westhovens, reumatoloog aan UZ Leuven. ‘De vorige generatie reumamiddelen kost zo’n 15.000 euro per jaar omdat de productie van een menselijk eiwit duur en ingewikkeld is. Bij filgotinib gaat het om de productie van een chemische molecule die theoretisch een pak minder zou kunnen kosten.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud