Advertentie

Koers Mithra explodeert door overnamehonger

©Patrick Leidgens_mithra

Het Waalse farmabedrijf Mithra is na alweer een koerssprong in waarde verdubbeld sinds het jaarbegin. ‘De brede pijplijn van mogelijke blockbusters lokt beleggers die recentelijk cashten op biotechovernames.’

Het management van Mithra  moet een goede beurt gemaakt hebben tijdens een roadshow vorige week bij Londense fondsbeheerders. Met een voorlopige koerswinst vandaag van 8 procent is er op drie handelsdagen 24 procent bijgekomen. Sinds het jaarbegin is de koers bijna verdubbeld, na voordien ruim anderhalf jaar rond 10 euro geschommeld te hebben.

‘Het management heeft in Londen waarschijnlijk duidelijk gemaakt dat er meerdere nieuwsmomenten aankomen die de koers omhoog kunnen stuwen’, reageert KBC-econoom Tom Simonts. Zo worden eind maart de resultaten verwacht van de fase 2-studie voor de potentiële blockbuster Donesta, een middel tegen opvliegers tijdens de menopauze. Eerder deze maand waren er al gunstige fase 2-onderzoeksresultaten voor de anticonceptiepil Estelle, waarvoor later dit jaar de beslissende fase 3-resultaten voor de Europese markt bekend moeten zijn.

Overname

‘Voor bedrijven met zulke producten in een late fase zijn beleggers bereid meer risico te nemen dan de analisten, wier koersdoelen iets defensiever zijn. Tegenwoordig stellen beleggers zo’n late fase bijna gelijk aan een overname. Als daar dan weinig verkopers op de beurs tegenover staan, krijg je een snelle koersstijging’, aldus Simonts. KBC Securities hanteert een koersdoel van 17,5 euro voor Mithra met een koopadvies.

De overnamekoorts in de biotechsector heeft nog een indirect effect op Mithra. ‘Beleggers die cashten op de recente overnames van Ablynx en Tigenix recycleren hun winst op die beleggingen door deels opnieuw in biotech- en farmabedrijven als Mithra te beleggen’, zegt Simonts. Hij signaleert dat het Luikse bedrijf, dat gespecialiseerd is in hormoontherapieën, sowieso een ‘brede pijplijn’ heeft, met naast Estelle en Donesta ook nog de anticonceptiering Myring.

Ondernemer Marc Coucke mag zich al alvast in de handen wrijven met de koersverdubbeling. Zijn belang van 17,9 procent in Mithra werd in twee maanden tijd een kleine 55 miljoen euro meer waard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud