Advertentie

'Ontex bespaart 29 miljoen met schuldherfinanciering'

©Thomas De Boever

Ontex heeft voor 250 miljoen euro obligaties geplaatst en een nieuwe kredietlijn van 480 miljoen euro losgeweekt bij banken. Daarmee zal het zijn eerdere, dure schulden terugbetalen. De schuldherfinanciering verlost Ontex jaarlijks van zowat 29 miljoen euro intrestlasten.

Beleggers zijn enthousiast over de nieuwste, financiële zet van de luierproducent. Het management kondigde de schuldherfinanciering eerder deze week en woensdagavond was alles al in kannen en kruiken. Het aandeel  zit al enkele dagen in de lift en noteert op een record. 

Ontex zit met schulden overladen, een erfenis uit het verleden waarbij private-equityspelers de volledige controle hadden over het bedrijf. Op die schulden betaalde het tot op vandaag gemiddeld zo'n 8 procent rente. Op de nieuwe obligaties en kredietlijnen - in totaal 730 miljoen euro - zal Ontex gemiddeld amper ongeveer 3,5 procent rente betalen. Analisten van KBC Securities berekenden dat Ontex daardoor jaarlijks 28,7 miljoen euro miljoen euro rentelasten kan besparen. Dat is enorm en zelfs meer dan de totale nettowinst in 2013 (23 miljoen euro). 'Dat alles zal de vrijekasstroom, de nettowinst en dividenduitkeringen in de toekomst ondersteunen, aldus de analist. 

28,7 miljoen
Ontex bespaart jaarlijks 28,7 miljoen euro rentelasten. Dat is enorm en zelfs meer dan de totale nettowinst in 2013.


Ontex profiteert volop van het soepele monetaire beleid van de ECB waardoor geld de voorbije jaren  spotgoedkoop geworden is. Maar volgens Alan Vandenberghe, analist bij KBC Securities, speelt ook het veranderde risicoprofiel van Ontex een grote rol. 'De obligaties dateerden uit een periode toen de nettoschuldpositie van Ontex 5 keer hoger lag dan de bedrijfskasstroom. Nu ligt dat rond 3, wat geruststellender is voor kredieteisers.' De daling van die ratio kwam er dankzij de beursgang eerder dit jaar. Met de verse centen loste het bedrijf namelijk meteen 280 miljoen euro van zijn schulden af. 

Hogere prognose

KBC Securities trekt zijn winstprognoses aanzienlijk op voor 2015 (+32%) en 2016 (+29%). Het koersdoel stijgt naar 25 euro. Ook Goldman Sachs had het aandeel eerder al datzelfde koersdoel gegeven. 

Analist Vandenberghe wijst ook op de sterke trading update van Ontex eerder deze week. De volledige kwartaalresultaten komen op 26 november. De omzet steeg in het derde kwartaal met 5 procent naar 398,4 miljoen euro. En de winstmarge (recurrente ebitda) dikte verder aan. 'Ik hou ook voor de komende jaren rekening met een stijging van de winstmarge. Die zal evenwel nooit met grote sprongen stijgen, maar eerder 30 basispunten per jaar gedreven door efficiëntieverbeteringen en schaalvoordelen naargelang het bedrijf groter wordt', aldus Vandenberghe. 

Ontex groeit in het Midden-Oosten en Afrika. In West-Europa biedt de vergrijzing groeikansen voor incontinentieluiers.
Alan Vandenberghe
KBc Securities


Ook over de omzetgroei (+5% in het derde kwartaal) maakt de analist zich geen zorgen. 'Ontex wordt steeds actiever in het Midden-Oosten en Afrika waar de bevolking groei', klinkt het. En ook in mature markten zoals in West-Europa ziet hij kansen. 'De vergrijzing van de bevolking oogt positief voor de markt van incontinentieluiers. En vergeet niet dat Ontex luiers produceert voor de huismerken van supermarkten. En het is net die categorie die marktaandeel wint op de echte merken.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud