Advertentie

'Onverwachte terugval in Duitsland' (Deceuninck)

Weinig reden om te juichen bij Deceuninck. De omzet daalde ruim 3 procent in het voorbije kwartaal, vooral te wijten aan een zwakke bouwmarkt in Frankrijk en een ‘onverwachte’ terugval in Duitsland. Het vierde kwartaal biedt niet meteen beterschap.

‘De verzwakking van het macro-economisch klimaat in de eurozone woog op de omzet in het derde kwartaal’, klinkt het. Deceuninck  spreekt vooral over problemen in Frankrijk en Duitsland, twee kernmarkten van de groep.

Dat Frankrijk zowat de ziekste patiënt van Europa is, is al langer geweten. Maar nu blijken ook fiscale steunmatregelen voor renovatie en energie-efficiënt bouwen uitgesteld te zijn tot volgend jaar. Een tegenvaller voor Deceuninck, dat zich met zijn kunststoframen profileert als dé manier om energie te besparen.

We merkten in Duitsland een terugval sinds augustus. Of we daar niet vroeger moesten over communiceren? We wilden afwachten of het een tijdelijke dip was. Dat is het niet, blijkt nu. Maar er was toen geen reden om paniek te zaaien.
Ludo Debever
Deceuninck

In Duitsland en Rusland, twee andere kernmarkten, daalden de verkoopvolumes met meer dan 10 procent. Terwijl de Russische economie lijdt onder de internationale sancties, kwam de terugval op de Duitse bouwmarkt uit de lucht vallen. Deceuninck spreekt over een ‘onverwachte daling vanaf augustus’.

Er is op korte termijn niet meteen iets dat het aandeel kan aanvuren. We verlagen ons koersdoel tot 2 euro.

Of het bedrijf dan niet eerder zijn aandeelhouders op de hoogte moest brengen over een aanzienlijke verslechtering van de gang van zaken? 'Je moet in onze sector oppassen met cijfers voor één maand. We wilden afwachten of er sprake was van een tijdelijke dip in Duitsland. Er was niet meteen reden om daar vroeger mee naar buiten komen en paniek te zaaien. Maar nu zien we dat het niet verbetert', zegt woordvoerder Ludo Debever.

In andere markten (VS, VK, Italië, Spanje en Turkije) gaat het stukken beter. Maar dat is onvoldoende om te compenseren. Resultaat is dat de omzet in het derde kwartaal met 3,4 procent daalde tot 141 miljoen (klik op tabel hiernast voor geografische verdeling). Dat is zowat 3 miljoen euro minder dan de gemiddelde verwachting van analisten, die de voorbije weken nochtans al het mes zetten in de prognoses.

Hoewel het intussen eind oktober is, waagt het management zich nog niet aan een prognose voor het volledige boekjaar. ‘De trends van het derde kwartaal zetten zich verder', klinkt het. 'Maar de beperkte visibiliteit op het orderboek laat geen concrete prognose toe. We hebben slechts een visibiliteit van twee weken', aldus Debever. Aangezien oktober en november nog vrij belangrijke maanden zijn voor Deceuninck kan het nog alle kanten uitgaan. 

We kunnen slechts twee weken vooruitkijken in onze sector. Daardoor kunnen we geen concrete prognoses geven, maar we zullen 2014 wel afsluiten met winst.

‘Maar’, voegt het bedrijf er aan toe. ‘We kunnen een tijdelijk zwakke conjunctuur trotseren. We blijven ons daarom engageren 2014 af te sluiten met winst.’ Analisten voorspelden tot voor vandaag een nettowinst van 5 à 6 miljoen euro en een minieme omzetgroei tot 538 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud