Advertentie

Sipef krijgt 1 miljoen bonus van Indonesische regering

Francois Van Hooydonk, CEO Sipef. ©Wim Kempenaers (WKB)

Sipef zal in oktober geen taksen moeten betalen op de export van palmolie vanuit Indonesië. 'Dat komt meteen neer op ongeveer 1,2 miljoen dollar extra nettowinst', reageert CEO Francois Van Hooydonk.

Sipef  is vandaag de uitblinker op Euronext Brussel. Het aandeel herstelt na de 'perfecte storm' van de voorbije maanden. Door de uitzonderlijk goede oogst van palmolie in Indonesië en van soja-olie - een alternatief voor palmolie- in de VS, was de palmolieprijs in korte tijd met een derde gezakt tot het laagste peil in vijf jaar. De palmolieprijs is en blijft de belangrijkste winstmotor van Sipef. 

Beleggers pikken het aandeel vandaag op na berichten uit Azië. Indonesië staat op het punt de heffingen op de export van palmolie in oktober tot nul te reduceren. 'Dat maakt een groot verschil voor Sipef', zegt Francois Van Hooydonk, CEO van het plantagebedrijf. Hij schat de impact op het nettoresultaat na een snelle berekening op zowat 1,2 miljoen dollar. Dat is niet min, wetende dat het bedrijf in het eerste halfjaar 28 miljoen euro nettowinst boekte.

'We leveren jaarlijks 280.000 ton palmolie. Per maand is dat 23.000 ton. Momenteel betaalt Sipef nog 66 dollar exporttaks per ton. Als die wegvalt is dat 1,5 miljoen euro extra inkomsten. Pas daar een belastingsvoet van 25 procent op toe en dat maakt 1,2 miljoen dollar netto extra.'

1,2 miljoen
Het wegvallen van exportheffingen op Indonesische palmolie in oktober heeft meteen een impact van 1,2 miljoen dollar op het nettoresultaat van Sipef.

In 2011 introduceerde de Indonesische regering een systeem waarbij de exportheffingen bepaald worden op basis van de prijs van palmolie geleverd in de haven van Rotterdam. Als het daggemiddelde in een bepaalde maand onder 750 dollar zakt, wordt de exporttaks de maand erop afgeschaft. En dat is momenteel het geval. 'Al hebben we daarover nog geen bevestiging gekregen', aldus Van Hooydonk. 

De palmolieprijs is over zijn dieptepunt heen.
Francois Van Hooydonk
CEO Sipef

Dat extraatje van de Indonesische regering zal evenwel tijdelijk zijn. Sipef zal er hoogstwaarschijnlijk enkel in oktober van profiteren, aangezien de palmolieprijs intussen opnieuw in de lift zit en de drempel van 750 dollar per ton, die nodig is om van exporttaksen ontheven te worden, snel weer overschreden zal worden. 'We zijn over het dieptepunt heen', aldus de CEO. 

Sipef heeft eerder dit jaar al duidelijk gemaakt dat de dip in de palmolieprijs weinig impact zal hebben op de bedrijfsresultaten. Integendeel, 2014 lijkt een topjaar te zullen worden aangezien Sipef het grootste deel van de verkoop al had vastgelegd tegen de aantrekkelijke prijzen van begin dit jaar. Voor volgend jaar is 6 à 7 procent van de verkoop vastgelegd aan meer dan 1.000 dollar per ton. Of Sipef de overige 93 procent tegen even aantrekkelijke voorwaarden kan vastpinnen, is nog maar de vraag. 

De vier beurshuizen die het aandeel opvolgen, hebben een koersdoel van meer dan 60 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud