Advertentie

Sipef zit in 'perfect storm'

Een plantage van Sipef. ©mfn online editor import

De plantagegroep Sipef zit al een tijd in een dip. Vandaag gaat er weer ruim 2 procent van de aandelenkoers af onder druk van de kelderende palmolieprijs. In Indonesië zijn de voorraden met een vijfde aangegroeid na een recordoogst in augustus.

De Antwerpse plantagegroep Sipef  kondigde dinsdagavond aan dat baron Theo Bracht niet langer referentieaandeelhouder is. De baron heeft zijn aandelen verdeeld onder zijn dochters Priscilla, Theodora en Victoria Bracht. Maar het adelijke meidentrio beleeft er voorlopig niet veel deugd aan. De koers van Sipef is in twee maanden met 17 procent gezakt.

De koersmalaise heeft alles te maken met de vrije val van de palmolieprijs. De productie van palmolie was in het eerste halfjaar goed voor 87 procent van de brutowinst. De rest komt in volgorde van bananen (4,7%), rubber (4,4%), thee (3,1%) en andere gewassen. 'Onze koers is inderdaad een doorslagje van de palmolieprijs, en die zit voorlopig niet mee', beaamt CEO Francis Van Hooydonck.

Een ton palmolie kost nog 635 dollar per ton, 35 procent minder dan in mei en het laagste peil in vijf jaar. Gisteren raakte bekend dat de palmoliereserves in Indonesië, de grootste producent van de plantaardige olie ter wereld, tot het hoogste peil in vijf jaar zijn gestegen nadat augustus een recordoogst opleverde. De reserves stegen met 22 procent, terwijl de markt op een klim met 16 procent had gerekend.

Er ligt nu al 2,05 miljoen ton van het goedje in Indonesië opgeslagen. De recordoogst is het gevolg van uitstekende klimatologische omstandigheden, maar ook omdat veel producenten hun areaal de voorbije jaren hebben uitgebreid. Tot dit voorjaar, rekende de markt er nog op dat de prijs voor palmolie zou stijgen omdat weermodellen een nefaste invloed van El Nino voorspelden op de productie.

Voor de palmolieprijs zit momenteel alles tegen. Er is niet alleen een groter dan verwacht aanbod van palmolie, maar ook van zijn grootste concurrent: sojaolie. De Verenigde Staten, de grootste producent van soja, voorspellen dat de oogst in 2014-2015 16 procent zal stijgen. Palm- en sojaolie vertegenwoordigen ruim de helft van de wereldwijde markt voor vetten. Soja groeit de laatste jaren procentueel meer omdat het minder verzadigde vetzuren bevat, en volgens sommigen gezonder is. De prijs van sojaolie is nog meer gezakt dan die van palmolie, waardoor soja nog amper 92 dollar per ton duurder is. Vorig jaar bedroeg het prijsverschil bijna 250 dollar.

Daarnaast is er de voorbije maanden een overvloed van zonnebloemolie op de markt. Rusland en Oekraïne zijn hier grote producenten. De onrust in de regio en de sancties van het westen tegen Rusland deden heel wat boeren het zekere voor het onzekere kiezen. Zij dumpten dan ook hun voorraden.

Palmolie wordt ook gebruikt voor de productie van biodiesel. Sipef hintte er al op dat de omzetting naar brandstof door de prijsdaling interessanter wordt. Maar door de verkiezingen in Indonesië dit jaar is het programma om lokaal meer biodiesel te gebruiken, fors vertraagd. Het land zet nu in op meer uitvoer. De exporttaks van 4,5 procent is voor de maanden september en oktober geschrapt.

Volgens KBC Securities zit al het slechte nieuws intussen in de koers. Analiste Pascale Weber stipt aan dat 2014 alvast een grand cru-jaar wordt voor Sipef. In de eerste jaarhelft steeg de brutowinst van de groep met 22 procent. Bovendien heeft Sipef 79 procent van de jaaroogst via termijnverkopen al op voorhand verkocht tegen 976 dollar per ton, dichtbij de recordkoers en 59 dollar hoger dan in 2013. Maar 2015 dreigt slechter te worden. 'We hebben ons nog niet echt ingedekt voor 2015. Wel is 6 à 7 procent van onze productie voor 2015 al op voorhand verkocht, tegen koersen van meer dan 1.000 dollar per ton', stipt Van Hooydonck aan.

Hoofdaandeelhouder Ackermans & van Haaren en de familie Bracht liggen alvast niet wakker van de dip. Zij besturen al 95 jaar het plantageimperium vanuit het familiekasteel Calesberg in Schoten, en zijn gewend om met de pieken en dalen van de grondstoffenprijzen te leven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud