Tournée Minérale voor beleggers in Spadel

In gearomatiseerd water boekt Spadel hogere marges. ©BELPRESSNEWS

Spadel is op de beurs meer waard dan Ter Beke, Resilux en Jensen samen. Even piepte de beurswaarde boven 1 miljard. Een zottigheid in een klein beurshoekje of terecht?

De producent van plat en bruisend water van het merk Spa steeg vrijdag op de Brusselse fixingmarkt tot 250 euro. Daardoor was Spadel voor het eerst meer dan 1 miljard euro waard. De handel in Spadel is dan wel illiquide met 93 procent in vaste handen, er wisselden vrijdag 250 aandelen van eigenaar, goed voor 62.500 euro. ‘Wie voor zo’n bedrag aandelen Spadel koopt, heeft toch een beetje zijn huiswerk gemaakt’, zegt een fondsbeheerder.

Maandag doken winstnemingen op en zakte het aandeel 10 procent tot 224 euro. De handel lag op 91 stuks, de beurswaarde bedraagt nog steeds 930 miljoen euro.

Op basis van de resultaten over de eerste jaarhelft noteert Spadel tegen 34 keer de nettowinst. In die eerste jaarhelft steeg de winst met 60 procent. Ter vergelijking: de aandelen uit de Bel20 noteren tegen 16 keer de winst van 2017.

Spadel noteert dus peperduur, tenzij de resultaten over de tweede jaarhelft verbluffend zijn. ‘De resultaten over de tweede jaarhelft, die eind maart worden gepubliceerd, zijn waarschijnlijk zeer goed met een volledige consolidatie van Devin. Die zal de winst per aandeel sterk doen stijgen’, zegt een Spadel-kenner die liever anoniem blijft. Spadel nam de Bulgaarse waterproducent Devin eind 2016 over. Net als Spadel verkoopt het flessenwater onder een bekend merk. Het is de marktleider in Bulgarije en realiseert er hogere winstmarges dan Spadel.

Verder profiteert de waterproducent van de groei in water met een smaakje. ‘Gearomatiseerd water is in. Bovendien profiteert Spadel met dat water van veel hogere marges dan de standaardproducten’, zegt de kenner.

Sinds september 2015 zag de kleine belegger zijn aandelen Spadel maal 2,5 gaan. Dat geldt tenminste voor diegenen die toen niet op het bod van grootaandeelhouder en CEO Marc du Bois zijn ingegaan. Achteraf gezien had Du Bois gelijk om zijn bedrijf tegen amper 95 euro per aandeel van de beurs te halen. De minderheidsaandeelhouders - onder leiding van André de Barsy - hadden evenzeer gelijk dat ze zich met hand en tand hebben verzet. Na twee biedrondes slaagde de groep du Bois erin haar belang op te vijzelen van 91 naar 93 procent, maar dat was onvoldoende om een uitrookbod te lanceren (95 procent).

CEO Du Bois heeft meermaals herhaald dat hij geen zin heeft om een nieuw bod te lanceren. Dat zou ook veel duurder uitvallen dan toen. Toch sluiten kenners een beursschrapping van Spadel op termijn niet uit.

De resultaten over de tweede helft van 2017 zijn waarschijnlijk zeer goed, met een volledige consolidatie van de Bulgaarse dochter Devin.
Een fondsbeheerder

‘Van alle minderheidsaandeelhouders is er maar een van tel: de 79-jarige André de Barsy. Als hij - of op termijn zijn erfgenamen - ooit beslissen het pakket aandelen te verkopen, volstaat een akkoord tussen twee partijen voor een delisting’, zegt een waarnemer.

Wat moeten de overige beleggers doen? ‘Het aandeel is geen koopje meer. Wie het aandeel bezit, kan het eventueel bijhouden’, zegt een analist. Hij waarschuwt dat de huidige koers een forse en aanhoudende winstgroei impliceert. ‘Je kan het wat vergelijken met de Britse tonicmaker Fevertree. Dat aandeel is sinds 2015 door het dak gegaan omdat het een spectaculaire winstgroei realiseert.’

Hoe meer een aandeel ‘op de groei’ wordt gewaardeerd, hoe groter de potentiële kater als de hooggespannen verwachtingen niet worden ingelost.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud