nieuwsanalyse

Turkse overheid slaagt er niet in vrije val lira te stoppen

De wisselkantoren in Istanbul draaien op volle toeren. ©ISOPIX

Turkije geeft de banken meer zuurstof en neemt maatregelen om de speculatie tegen de munt te bemoeilijken. Toch daalde de lira maandag opnieuw met 8 procent.

Turkije slaagt er maar niet in om het vertrouwen te herstellen en de val van de lira te stoppen. Het land weigert de rente te verhogen en doet met agressieve retoriek het conflict met de rest van de wereld escaleren.

De Turkse banken moeten voortaan minder lira’s, dollars en goud aanhouden bij de centrale bank. Daardoor komt er 10 miljard lira, 6 miljard dollar en 3 miljard dollar aan goudliquiditeit vrij. De banken kunnen dat geld uitlenen en zo de economie ondersteunen.

‘De centrale bank zal alle noodzakelijke maatregelen treffen om de financiële stabiliteit te waarborgen’, zei ze in een toelichting van haar beslissing. Ze liet ook weten dat alle opties op tafel liggen. De bankregulator voerde beperkingen in op swaptransacties om speculatie van buitenlandse beleggers tegen de lira bemoeilijken.

Wachten op extra maatregelen

Er werden ook maatregelen van minister van Financiën Berat Albayrak verwacht. Maar die bleven uit. Albayrak zei wel dat er geen kapitaalcontroles komen. Hij kondigde ook de vervolging aan van wie geruchten verspreidt over een inbeslagname van bankdeposito’s.

Beleggers waren niet onder de indruk. De Turkse lira zakte nogmaals met 8 procent. De munt verloor dit jaar al 43 procent van haar waarde. De daling van de Turkse obligatiekoersen deed de tienjaarsrente stijgen van 20,51 naar naar 21,32 procent.

43%
procent
De Turkse lira verloor dit jaar al 43 procent van haar waarde.

Ook de munten van enkele andere groeilanden kregen klappen. De Argentijnse peso (-3%) en de Zuid-Afrikaanse rand (-2%) daalden het meest.

Bankaandelen verliezers

De Europese markten zijn evenmin immuun voor de Turkse crisis. De Italiaanse tienjaarsrente klom boven 3 procent. De Europese aandelenmarkten daalden met gemiddeld een half procent. De grootste verliezers waren opnieuw bankaandelen, zoals BBVA (-3,2%), Banco Santander (-2,4%) en ING (-2,2%).

Een renteverhoging is volgens analisten noodzakelijk om de munt te stabiliseren. Maar president Erdogan herhaalde dat die er niet komt.

Analisten zeggen dat een forse renteverhoging noodzakelijk is om de lira te stabiliseren. Sommige beleggers zeggen dat de centrale bank haar basisrente met liefst 10 procentpunten moet optrekken. De beleidsrente bedraagt nu 17,75 procent.

Maar president Recep Tayyip Erdogan herhaalde in het weekend dat er geen renteverhoging komt en had het over een 'internationaal complot'. Hij bekritiseerde de Amerikaanse sancties en zei dat Turkije op zoek gaat naar nieuwe bondgenoten.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel beklemtoonde dat de centrale bank onafhankelijk moet zijn. Zij bekritiseerde daarmee Erdogan die zich steeds meer moeit met het monetair beleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud