Vervroegde kernuitstap kan Merkel pak geld kosten

Een kerncentrale van E.ON in Grafenrheinfeld ©BLOOMBERG NEWS

Het grondwettelijk hof van Karlsruhe zet de deur open voor een schadevergoeding voor de exploitanten van kerncentrales omdat de Duitse regering sneller dan gepland uit het nucleair verhaal wil stappen.

Het hoogste gerechtshof van het land heeft deze dinsdagmorgen beslist dat de versnelde kernuitstap waartoe de federale regering in 2011 overging, een aantal eigendomsrechten van de kernenergieproducenten schendt. Die uitspraak zet de deur open voor schadeclaims door groepen als E.ON, RWE en Vattenfall. Die drie hadden vijf jaar geleden een klacht ingediend omdat de overheid er toen voor koos om het verhaal van de nucleaire energie in 2022 te beëindigen. Die drastische beslissing volgde op de kernramp in het Japanse Fukushima.

Volgens de drie energiereuzen kwam het besluit van de bondsregering de facto neer op onteigening, een these die de rechters dus grotendeels volgden. Het hof stelde immers vast dat de wet die de regering voorstelde en die daarna door het parlement werd goedgekeurd, geen melding maakte van compensaties voor de investeringen die de bedrijven 'te goeder trouw' hadden uitgevoerd in 2010. Toen was nog sprake van een verlenging van de levensduur van de kerncentrales.

Het hof draagt de regering nu op tegen einde juni van 2018 een nieuwe wet te maken, die de nucleaire exit regelt. E.ON en RWE kunnen zich dus opmaken om een schadevergoeding te vragen. Vattenfall, een Zweeds bedrijf dat het grootste deel van zijn omzet uit Duitsland haalt, kan dat ook, hoewel in theorie de Zweedse staat geen dergelijke eisen kan indienen tegen de Duitse. Vattenfall is een overheidsbedrijf.

Na ruim twee uur handel stond E.ON 4,3 procent hoger en RWE 3,7 procent. Daarmee stonden ze in de top vijf van sterkste stijgers van Euro Stoxx 600.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud