Advertentie

Wall Street - 'Frozen' maakt beleggers warm

De Amerikaanse aandelen verloren gemiddeld 0,4 procent, mede omdat de herstelrally van de olieprijs stokte. 'Frozen' maakte beleggers warm voor Walt Disney.

De Dow Jones sloot vlak. De S&P500 en de Nasdaq verloren 0,4 en o,2 procent. De voorbije dagen werden de indexen hoger gestuwd door de energiewaarden die profiteerden van een herstelrally van de olieprijs - met 20 procent in vier dagen. Maar woensdag werd de olie weer ruim 5 procent goedkoper tot minder dan 55 dollar per vat.

De Amerikaanse economie blijft ondertussen in goeden doen. Volgens de loonstrookjesverwerker ADP creëerde de Amerikaanse economie in januari voor de vijfde maande op rij meer dan 200.000 jobs. Vrijdag volgt het officiële jobrapport van het ministerie van Arbeid. En de dienstensector stak volgens de inkoopmanagersindex een tandje bij in januari.

In de Dow waren Merck (59,05 dollar, -3,2%) en Walt Disney (101,28 dollar, +7,6%) de grootste uitschieters. De farmareus kon in het vierde kwartaal zijn nettowinst vertienvoudigen dankzij de verkoop van de divisie Consumer Care voor 11,2 miljard dollar. De omzet, daarentegen, zakte met 7 omzet.

En de vooruitzichten voor dit jaar liggen onder de analistenverwachtingen. En onder de resultaten van het voorbije jaar: een omzet van 38,3 à 39,8 miljard dollar versus 42,2 miljard (2014) en een winst per aandeel van 3,32 tot 3,47 dollar tegen 3,49 dollar vorig jaar. Merck wijst daarbij met een beschuldigende vinger naar de dure dollar.

De farmareus biechtte voorts op dat de geneesmiddelenwaakhond FDA minder positief is geworden over zijn kandidaat-behandeling van hepatitis C. De FDA wil de benaming 'doorbraak therapie' voor de protease- of enzymenremmer herroepen omdat er ondertussen andere behandelingen zijn opgedoken. Met name geneesmiddelen van Gilead Sciences en AbbVie die, in een periode van acht of twaalf weken, alle sporen van het virus uitwisten bij meer dan 90 procent van de patiënten.

Gilead Sciences (98,43 dollar, -8,2%) moet op zijn middel tegen hepathitis C wel een groter dan verwachte korting geven aan zorgverzekeraars en andere afnemers. Met een nefaste koersdaling tot gevolg.

Merck gaat zijn al dan niet 'doorbraak' met de FDA bespreken. De farmagigant rekent alsnog op goedkeuring van zijn behandeling in de eerste helft van dit jaar.

Aan de ander kant van de Dow verzilvert Walt Disney een puik kwartaal waarin de verwachtingen werden geklopt. De merchandising rond de animatiefilm 'Frozen' draaide op volle toeren tijdens het kerstkwartaal. En dat duwde de omzet en de winst van onder meer poppen, kleren en boekentassen respectievelijk met maar liefst 22 en 46 procent omhoog. De globale omzet van de entertainmentreus (film, pretparken en merchandising) groeide in het slotkwartaal van 2014 met 9 procent en de nettowinst steeg met 19 procent.

Dit jaar legt de groep zijn boontjes te week op de Star Wars-film (Episode VII - The Force Awakens) die het in december uitbrengt. De pretparken in Californië, Florida en Shanghai worden tegen de lente van 2016 uitgebreid met een groot aantal Star Wars-attracties.

Nog meer cijfers. General Motors (35,83 dollar, +5,4%) rapporteerde beter dan verwachte resultaten én een dividendverhoging over het kwartaal met 20 procent.

Office Depot, verdeler van kantoorartikelen, schoot 24,3 procent omhoog tot 9,48 dollar nadat sectorgenoot Staples (16,73 dollar, -12%) een overnamebod van 11 dollar per aandeel of 6,3 miljard dollar had gelanceerd. De onderhandelingen begonnen in september. Uit de krachtenbundeling ontstaat een wereldspeler met een jaaromzet van 35 miljard dollar. 

  

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud