Advertentie

Wanbetalers zadelen Zalando op met kater

Een toonzaal op het hoofdkwartier van Zalando in Berlijn ©Bloomberg

De grootste onlineverkoper van Europa wordt zwaar afgestraft op de beurs van Frankfurt omdat hij dit jaar een lagere winstmarge verwacht. Slecht betalende klanten zijn daar mee debet aan.

De belegger vindt dat duidelijk niet fijn en stuurt het aandeel bijna tien procent lager. Zalando mikt nu op een winst van 3 à 4 procent van de omzet; tot nog toe ging de Duitse onlineverkoper uit van 4,5 procent. Dat betekent niet noodzakelijk dat de winst in absolute termen zal dalen, want de omzet over 2015 zou dan weer hoger uitkomen dan aanvankelijk gebudgetteerd.

Dat de aandeelhouder tevreden zal moeten zijn met een lagere rendabiliteit is te wijten aan hogere verzendingskosten en 'significante technologische investeringen'. Zalando heeft ook serieus last van wanbetalers, klanten die iets te ijverig gebruik maken van de optie 'bill me later'. Het innen van die achterstallige miljoenen loopt niet van een leien dakje.

Tijdens het derde kwartaal steeg de omzet tot 707 à 717 miljoen euro, zo meldt het bedrijf in een voorlopig rapport. Dat is een pak meer dan de 501 miljoen vorig jaar en het cijfer ligt ook beduidend boven de marktconsensus van 637 miljoen. Het operationeel verlies zou tussen 18 en 32 miljoen euro liggen; analisten gingen uit van 3,1 miljoen winst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud