Advertentie

Amerikaanse centrale bank verlaagt rente met 50 basispunten

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve. ©REUTERS

De Federal Reserve (Fed) wil met een krachtige en vroeger dan verwachte ingreep de economische impact van het coronavirus milderen. Na een aanvankelijk positieve reactie ging Wall Street later op de dag toch flink lager.

'Het coronavirus vormt een risico voor de economische activiteit', zegt de Fed. Daarom verlaagt hij zijn belangrijkste rentetarief met 50 basispunten naar 1 à 1,25 procent. 'We zullen al onze middelen gebruiken en gepast reageren om de economie te ondersteunen.'

De versoepeling van het monetair beleid, wat kredieten voor bedrijven en consumenten goedkoper moet maken, is een zeer krachtig signaal. De renteverlaging is dubbel zo groot als de normale renteaanpassing van 25 basispunten.

Bovendien beslisten de tien bestuurders unaniem om niet te wachten tot de volgende courante vergadering van het federaal openmarktcomité. Die vergadering vindt plaats op 18 maart.

Fed-voorzitter Jerome Powell had vrijdag actie in het vooruitzicht gesteld. Maar de meeste waarnemers hadden verwacht dat de Fed zou wachten tot 18 maart. Het is voor het eerst sinds de crisis van 2008 dat de Fed de rente verlaagt tussen twee geplande vergaderingen in. 

De Amerikaanse aandelenmarkten reageerden nerveus op de onverwachte renteverlaging. Na een aanvankelijke stijging moesten ze vrij snel een deel van de winst weer inleveren. Rond 16.40 uur Belgische tijd stonden de Dow  en de Nasdaq  positief om vervolgens toch weer in het rood te gaan. De dollar en de langetermijnrente dalen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud