Amerikaanse rente gaat nog dit jaar omhoog

Fed-voorzitster Janet Yellen. ©Bloomberg

De Amerikaanse centrale bank (Fed) oordeelt dat de economie in de VS sterk genoeg is om nog dit jaar de rente te verhogen. De deur naar een verhoging in september staat daarmee wagenwijd open.

'De economie is de voorbije maanden gematigd blijven groeien en zal dat de komende maanden ook blijven doen', zegt de Fed in een toelichting bij het rentebesluit. 'En verschillende indicatoren tonen dat ook de situatie op de arbeidsmarkt is blijven verbeteren.' De centrale bank verwacht dat ook die trend zich zal doorzetten.

Door die verklaring lijkt een eerste renteverhoging sinds juni 2006 niet veraf meer. Voorzitster Janet Yellen zei vorige maand al dat ze nog dit jaar de rente wil verhogen. Die planning lijkt niet in het gedrang te komen.  

Een precieze timing geeft de Fed in zijn verklaring uiteraard niet. De centrale bank herhaalt alleen maar dat een verhoging van de rente afhankelijk is van twee voorwaarden. De arbeidsmarkt moet nog verder aantrekken en de centrale bankiers moeten overtuigd zijn dat de inflatie op middellange termijn naar 2 procent zal evolueren. 

Rentepad

Om de drie maanden geven de bestuurders van de Fed elk hun visie over hoe zij de beleidsrente de komende jaren zien evolueren. Volgens de documenten die de centrale bank woensdagavond vrijgaf, zien de centrale bankiers de rente eind dit jaar op 0,625 procent uitkomen.

Met dat vooruitzicht krijgt de markt een duidelijke hint op de plannen. Yellen beloofde al herhaaldelijk dat ze niet te bruusk tewerk zal gaan bij de verstrakking van haar beleid. Als de rente van 0 à 0,25 procent vandaag naar 0,625 eind dit jaar moet, lijkt een verstrakking in twee stappen daarom aangewezen. Een eerste verhoging in september ligt zo voor de hand. 

De Fed verlaagt wel zijn groeiverwachtingen voor dit jaar van 2,5 naar 1,8 tot 2 procent. De lagere groeiprognose komt niet als verrassing. De Amerikaanse economie liet in het eerste kwartaal een krimp van 0,7 procent optekenen, voornamelijk door de strenge winter. Het slechte voorjaar vertaalt zich nu mindere vooruitzichten voor heel het jaar. 

Markten

Wall Street kan het gematigd optimisme over de economie best smaken. De brede S&P500-index buigt een verlies om in een winst van 0,2 procent. De dollar daalt 0,4 procent naar 1,129 dollar per euro, omdat sommige Fed-bestuurders toch voorzichtiger lijken in hun toekomstpad voor de rente. De Amerikaanse tienjaarsrente stijgt met 4 basispunten naar 2,439 procent.    

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud