Apple overweegt Alpen-obligatie

©EPA

De Amerikaanse technologiereus Apple overweegt obligaties in Zwitserse frank uit te geven om zich spotgoedkoop te kunnen financieren. Mogelijk stoppen beleggers Apple zelfs geld toe om hun geld bij de Californiërs te mogen parkeren.

Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal zou Apple mogelijk al dinsdag op de proppen komen met de nieuwe obligaties in Zwitserse frank. Dat Apple plots voor het Alpenland kiest, hoeft niet te verbazen. Sinds de Zwitsers vorige maand besloten hun munt niet langer aan de euro te koppelen, is de Zwitserse frank fors de hoogte in gegaan. Tegelijkertijd is de rente op het Zwitserse overheidsdpapier naar ongekende dieptepunten gezakt. 

Zo is de rente op Zwitserse overheidsobligaties voor het eerst onder nul gezakt. Concreet wil dat dus zeggen dat spaarders bereid zijn 'parkeergeld' te betalen om geld te mogen lenen aan Zwitserland. Ze zijn bereid die prijs te betalen omdat Zwitsers staatspapier volgens hen vandaag meer zekerheid op terugbetaling biedt dan overheidsobligaties uit de eurozone. Bovendien zijn die bereid een negatieve rente te slikken, in de hoop op een verdere forse stijging van de Zwitserse frank. 

Die vlucht naar veiligheid weegt ook op de rentetarieven voor Zwitserse bedrijfsobligaties. Vorige week was de rente op kortetermijnobligaties van de voedingsgigant Nestlé al even onder nul gezakt. 

Door nu geld op te halen in Zwitserse frank zou Apple zich dan ook spotgoedkoop kunnen financieren. Volgens The Wall Street Journal zou Apple overwegen om met obligaties met een looptijd van tien à vijftien jaar naar beleggers te stappen. De rente op dat papier zou rond 1 procent schommelen. Straffer is dat Apple mogelijk ook overweegt obligaties uit te geven met een kortere looptijd die een negatieve rente hebben. Net zoals dat met de Zwitserse tienjaarsobligaties het geval is, zouden beleggers dan geld moeten betalen om geld te kunnen lenen aan Apple. 

Apple had vorige week al voor bijna 7 miljard dollar obligaties verkocht. De opbrengst gebruikt de fabrikant van de iPhone en de iPad om eigen aandelen in te kopen. Apple zou dat ook kunnen doen met de winst die het genereert. Maar die winst staat grotendeels geparkeerd op buitenlandse rekeningen. Als Apple het geld zou terughalen naar de VS zou het daarop 30 procent belastingen moeten betalen. Obligaties uitgeven is dan een goedkopere oplossing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud