Advertentie
Advertentie

Architect Euronext overleden

Jean-François Théodore. ©BLOOMBERG NEWS

De man die aan de wieg stond van de Europese beursuitbater Euronext is niet meer. De Fransman Jean François Théodore overleed maandag na een lange ziekte. Hij werd 68 jaar.

Dat u vandaag vlotter en goedkoper kan investeren in Franse of Nederlandse aandelen is in belangrijke mate te danken aan het werk van Jean-François Théodore. Als voorzitter van de Parijse beurs gold Théodore eind jaren '90 als een van de drijvende krachten achter de fusiegolf die uiteindelijk zou leiden tot de vorming van Euronext. Die groep werd in 2000 boven de doopvont gehouden en baat nu de beurzen van Brussel, Amsterdam en Parijs uit. 

Zo’n Europese beursuitbater creëren was minder evident dan het vandaag misschien lijkt.  Tot grote frustratie van Théodore. 'Denkt hij misschien dat we barbaren zijn?,' brieste hij nadat hij had vernomen dat de topman van de Amsterdamse beurs wantrouwig stond tegenover een nauwere samenwerking met die van Parijs.

Théodore gold toen zowat als het archetype van de Parijse zakenman. Als zoon van hoge ambtenaar en een magistrate volgde hij het typische parcours om tot de Franse bestuurlijke en economische top te kunnen behoren. Concreet: eerst Sciences Po in Parijs (zeg maar bedrijfswetenschappen) en daarna naar  de ENA te  gaan, de hogeschool die al sinds 1945 succesvolle zakenlui produceert. 

Engels was blijkbaar geen vak op de ENA. Théodores Franse accent was zo zwaar dat het  soms voor onrust zorgde wanneer hij Engels sprak. Zo verklaarde hij ooit tijdens de presentatie va kwartaalcijfers: 'Our figures have been falsified.' 'Onze resultaten werden vervalst'. Théodore wou eigenlijk zeggen dat de cijfers beïnvloed werden omdat bepaalde activiteiten werden afgesplitst. 

Niet dat dat zware accent een hinderpaal was. Een jaar na de lancering van Euronext werd de Londense derivatenbeurs Liffe opgeslokt. Een jaar later volgde de beurs van Lissabon. De echte 'big bang' kwam er in 2007, toen Euronext fuseerde met NYSE, de uitbater van de beurs van New York. Die transatlantische beurs noemde Théodore zelf een van zijn grootste successen.  

De Fransman zou tot eind 2009 de vice-gedelegeerd bestuurder zijn van de transatlantische beursuitbater. Maar kort na zijn vertrek zou die droom uit elkaar spatten toen de Amerikaanse groep NYSE overnam en Euronext afsplitste. De Europese beursuitbater kwam opnieuw op eigen benen te staan en trok vorig jaar zelf naar de beur. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud