analyse

Banken weren duizenden trackers

U kunt ’s avonds niet langer via trackers inspelen op een Fed-vergadering of een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump. ©AFP

Banken moeten de Amerikaanse trackers uit hun aanbod gooien. Binck doet dat dit weekend. Voor een tracker die verdwijnt, is er vaak een Europees alternatief. Maar dat is niet altijd even goedkoop.

Een tracker is een beursgenoteerd fonds dat de prestatie van een beursindex, een valuta of een grondstoffenprijs schaduwt. Het is een relatief simpel product. Toch ontsnappen trackers niet aan de nieuwe regels die stellen dat er verplicht een informatiedocument moet zijn voor een aankoop plaatsvindt. (zie kader hieronder)

De verplichting geldt sinds begin dit jaar, maar de bankenfederatie Febelfin voorzag in een overgangsperiode. ‘Enkele emittenten van trackers waren niet op tijd klaar om een document op te maken. Daarom was een overgangsperiode nodig’, zegt Rodolphe de Pierpont, de woordvoerder van Febelfin.

Bij ons verdwijnen zo’n 2.000 trackers, of de helft van het aanbod. Je kan dus van een verschraling spreken.
gorik nelissen
keytrade bank

Emittenten van trackers die nooit voor een Europees publiek bedoeld waren, hadden geen interesse om een document op te maken. Die trackers mogen niet meer gekocht worden. ‘We verwijderen 659 Amerikaanse en Canadese trackers waarin onze klanten een positie hebben. Dat komt overeen met 44 procent van ons trackeraanbod’, zegt Fadwa Lahssini, de woordvoerster van Binck.

Nieuwe regels

Sinds 1 januari 2018 is de Europese verordening voor Priips van kracht. Priips staat voor Packaged Retail and Insurance based Investment Products.

De verordening beoogt dat particuliere beleggers alle essentiële informatie krijgen voor ze in een product (trackers, fondsen, turbo’s, opties) beleggen. Dat gebeurt via een informatiedocument (KID).

Als de ontwikkelaar van een product in geen KID voorziet, mag de bank het product niet verkopen. De belegger mag het product wel in portefeuille houden en verkopen wanneer hij wil. 

In België was er enkele maanden in een overgangsperiode voorzien. Die loopt nu ten einde.

Hebt u dit jaar een tracker gekocht, terwijl u geen KID gezien hebt? Kijk dan eens goed. Onderaan op het orderscherm is een link naar het document. U wordt geacht daarop te klikken en het document van drie pagina’s te lezen.

De verwijdering vindt plaats in het weekend van 5 en 6 mei. De betrokken klanten moeten zich niet ongerust maken. Ze mogen de trackers gewoon in portefeuille bijhouden en verkopen op een geschikt moment. Maar de bestaande positie met nieuwe aankopen uitbreiden, is niet mogelijk.

Keytrade Bank heeft nog niet beslist wanneer het verbod ingaat. Eerst moeten de klanten ingelicht worden. ‘Bij ons verdwijnen zo’n 2.000 trackers, zowat de helft van het aanbod. Je kan dus over een verschraling spreken’, zegt Gorik Nelissen van Keytrade Bank. Technisch analist Etienne Verhelle beaamt: ‘Op Wall Street noteren interessante sector- en zelfs subsectortrackers die je in Europa niet vindt.’

Voor heel wat andere trackers die verdwijnen zijn er gelukkig alternatieven. Meestal gaat het om dezelfde emittent die in een Europese variant voorziet. VanEck Vectors bijvoorbeeld biedt zijn bekende trackers op (junior) goudmijnen ook aan op de beurzen van Frankfurt, Milaan en Londen. De marktleider iShares heeft ook Europese versies van populaire trackers zoals Core S&P500 ETF (Amerikaanse beurs) en MSCI ACWI Index Fund (de hele wereldbeurs, inclusief ontluikende markten).

©Mediafin

Helaas gaat de Europese variant om drie redenen gepaard met hogere kosten. Ten eerste liggen de jaarlijkse lopende kosten in veel gevallen hoger. Het MSCI Wereldaandelenmandje van iShares koop je in Europa tegen 0,60 procent jaarlijkse kosten, bijna dubbel zoveel als de 0,32 procent in de VS. (zie tabel)

Ten tweede leidt een handel dichter bij huis niet noodzakelijk tot lagere transactietarieven. Dat zou het geval zijn als die Europese trackers in Brussel noteerden. Maar emittenten lopen met een flinke boog rond onze beurs. Met een beetje geluk is er een notering in Amsterdam en kunt u van een Euronext-tarief genieten. Maar vaak moet u naar Londen, Frankfurt, Milaan of Zurich. De iShares Gold ETF bijvoorbeeld, die de goudprijs schaduwt, noteert in Zurich. Op die beurs moet u bij de broker meer betalen dan op Wall Street.

Last but not least zijn er de ‘verborgen kosten’ van de spread. De spread is het verschil tussen de prijs waartegen u een tracker koopt (laatprijs) en de prijs waartegen u verkoopt (biedprijs). Hoe groter de handel, hoe kleiner de spread. In de VS waar trackers veel meer ingeburgerd zijn dan hier, ligt de spread veel lager. Bovendien is de handel in Europa versnipperd over verschillende beurzen.

Dat versnipperde trackerlandschap maakt het voor beleggers niet eenvoudiger. Trackerliefhebber Etienne Verhelle: ‘De eenvoudige ETF tickersymbolen die we jarenlang zo goed als van buiten kenden, kunnen we niet meer gebruiken. Nu moeten we leren omgaan met langere Europese tickersymbolen of desnoods met de ISIN code, gespreid over diverse beurzen en in diverse munten. In Londen bijvoorbeeld werken ze in pond en in dollar.’

Voor de grootste enthousiastelingen van Amerikaanse trackers heeft het verbod nog een ander gevolg: vanaf de sluiting van de Europese beurzen is het niet meer mogelijk om via trackers op bepaalde gebeurtenissen in te spelen. Reageren op een rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank of op een gekke middagtweet van president Donald Trump? Dan moet u voortaan wachten tot om 9 uur ’s morgens de Europese beurzen opengaan. Voor uw partner is dat wel goed nieuws.

3 vragen aan Charles Symons, directeur iShares (BlackRock) in België en Luxemburg

1. Zijn Europese trackers  interessanter voor Belgische beleggers? 
‘In het algemeen wel. Veel beleggers denken van niet omdat ze zich blindstaren op de lagere beheerskosten van de Amerikaanse trackers. Maar ze vergeten alles in rekening te brengen. De fiscaliteit is een belangrijk negatief punt. Amerikaanse trackers keren altijd dividenden uit. Daarop betaal je als Belg dubbele belasting. Op dividenden van sommige Europese distributietrackers  is maar één keer dividendtaks verschuldigd. Een of twee keer belast worden heeft een veel grotere impact op het rendement dan enkele basispunten beheerskosten.’

2. Waarom is de handel in Europa veel minder liquide? 
‘De voornaamste redenen zijn de spreiding over meerdere beurzen, de fondsen die in Europa kleiner zijn dan in de VS en het feit dat veel handel in Europa nog buiten de beurs plaatsvindt. Maar de handel verbetert, onder meer omdat Europa komaf wil maken met die buitenbeurshandel. We zien dat daardoor sinds begin dit jaar de spreads (het verschil tussen de bied- en de laatprijs, red.) in Europa al wat verbeterd zijn.’

3. Waarom liggen de beheerskosten vaak hoger in Europa? 
‘Je kan dat niet veralgemenen. Tot oktober 2016 was de goedkoopste S&P500 ETF de Europese iShares-versie en niet de Amerikaanse variant. Door de fragmentering van de Europese markt met de verschillende toezichthouders, de fees die daarbij horen en de noteringskosten bij verschillende beurzen, zal er wel altijd een hogere kostenbasis voor Europese producten zijn.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud