Beleggers leven op ritme van Grieks drama

©BELGA

Beleggers leven tussen hoop en vrees, wat de beurzen naar een dolle rit zendt. Het gepingpong tussen de Grieken en zijn schuldeisers zadelde de Bel20 uiteindelijk weer met verlies op.

Zowat elk uur nam de Griekse soap dinsdag een nieuwe wending. Het parcours van de Europese beurzen had zo veel weg van een voorjaarklassieker in de Vlaamse Ardennen met een snelle aaneenschakeling van stevige kuitenbijters.

De schommelingen op de markten spelen alvast de onlinebrokers in de kaart. ‘Door de Griekse onzekerheid boekten we maandag een record aantal transactie’, liet Bart Verhaeren, topman van KBC Bolero, dinsdag weten op Twitter. Maar voor de meeste beleggers betekent de volatiliteit vooral nagelbijten. Wat volgt is een overzicht van de beursdag. De Bel20, het leven zoals het is in Griekse tijden.

©(rv)

1) De beurzen openen lager. Dat wekt weinig verbazing. Het is de dag waarop Athene 1,6 miljard euro dient terug te betalen aan het Internationaal Monetair Fonds. D-day dus, wordt het land een wanbetaler of niet? Bovendien laten de Europese leiders er geen twijfel over bestaan in hun reactie op het Griekse referendum: het is een keuze tussen in of uit de euro. Het belooft dus andermaal een moeilijke marktdag te worden. Maandag liepen de verliezen op de Europese beurzen ook al op tot zo’n 4 procent.

2) Na minder dan twee uren handelen putten beleggers moed uit cijfers over de werkloosheid in de eurozone. Het aantal werklozen daalde in mei licht, een opsteker in tijden dat een lid van de muntunie op kapseizen staat.

3) Rond de middag klimt de Bel20 naar zijn piek. Er staat zelfs zowaar winst op de tabellen. Griekenland broedt toch nog op een ‘last minute’-voorstel aan zijn internationale schuldeisers, meldden verschillende bronnen. De hoop op een oplossing herleeft, beleggers gaan op koopjesjacht.

4) De verse hoop wordt al snel de grond ingeboord. Het is nu te laat om het Griekse steunprogramma nog snel te verlengen, klinkt het bij een Duitse regeringsbron. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis bevestigt kort nadien het onvermijdelijk: Athene zal het IMF niet betalen.

5) Een wanbetaling staat nu vast. Toch kelderen de beurzen allerminst. Volgens berichten ziet Berlijn Griekenland zelfs na een ‘neen’-stem bij het referendum niet noodzakelijk uit de eurozone verdwijnen. Om de opwaartse rit te ondersteunen verspreid een nieuw hoopgevend bericht zich als een lopend vuurtje: Athene vraagt een tweejarig reddingsplan aan het Europese Stabiliteitsmechanisme.

6) Voor de tweede keer op nauwelijks enkele uren tijd zorgt Berlijn voor de ontnuchtering. Volgens bondskanselier Angela Merkel komen er de rest van de dag geen nieuwe ontwikkelingen meer.

7) Jawel, er is ook leven naast de Griekse kwestie. Kort voor de slotbel zorgen sterke Amerikaanse cijfers nog voor een opleving. Niettemin is de eindbalans op de beurzen negatief. De Bel20 verliest 1,3 procent, net als de belangrijke pan-Europese Stoxx50-index. Op de obligatiemarkt was er meer rust met een lichte daling van de meeste Europese rentes. De euro daalde 0,7 procent naar 1,12 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud