Beleggers onthalen kapitaalronde Sony slecht

Sony-CEO Kazuo Hierai (links) overleefde vorige week nog een vertrouwensstemming na jarenlang pijnlijk bezuinigen. ©REUTERS

Elektronicareus Sony wil tot 440 miljard yen (3,2 miljard euro) ophalen. Maar die eerste kapitaalronde sinds 1989 roept bij beleggers vooral veel vragen op.

Sony wil tot anderhalf miljard euro investeren zijn beeldsensoren, dat is vijf keer meer dan tijdens het afgelopen boekjaar. Het bedrijf van o.a. de Xperia-smartphonereeks surft op het succes van de rechtstreekse concurrentie. De microtechnologie wordt gebruikt in de camera's van zowel de iPhone 6 en 6 Plus van Apple als de Samsung Galaxy S6 en de Mi4 van het Chinese Xiaomi. Verwacht wordt dat de verkoop van beeldsensoren dit jaar met 22 procent toeneemt.

Ook met de Playstation 4 gaat het goed. Sony wil stevig investeren in O&O rond hardware, content en de onlinetoepassing die alle toestellen met elkaar verbindt, Playstation Network. In de afgelopen jaren van herstructurering werden verlieslatende afdelingen, zoals die van de Vaio-laptops, in een korset gehesen.

Beleggers stuurden Sony  ruim 8 procent lager. Analisten krabden zich in de haren bij de verrassende kapitaaloperatie, de eerst in een kwart eeuw. Ten eerste zit Sony al op een berg cash van omgerekend 7 miljard euro. Ten tweede zien aandeelhouders die niet intekenen hun belang verwateren, aangezien de toekomstige winst over meer 'hongerige mondjes' moet verdeeld worden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud