Advertentie
Advertentie

Beleggers straffen Hamon af voor nieuwe kapitaalronde

©Thierry du Bois

Met een verlies van 10 procent dook Hamon naar zijn laagste peil in negen jaar. Beleggers reageerden met de voeten op de tweede kapitaalverhoging in minder dan een jaar tijd.

Het aandeel van Hamon kelderde maandag 10,2 procent naar 7,82 euro, het laagste peil sinds 2006. Beleggers reageerden ontstemd op de tegenvallende resultaten en de nieuwe kapitaalverhoging bij de producent van warmtewisselaars en koelsystemen voor hoofdzakelijk energiebedrijven en olieraffinaderijen.

In het eerste helft van het jaar dook het engineeringsbedrijf netto 5 miljoen euro in het rood. Daarmee bleef Hamon ver onder de verwachtingen. Bij KBC Securities had Dieter Furniere een winstprognose van 3,3 miljoen euro in de boeken staan. Daarmee rekende de analist op een duidelijke verbetering in vergelijking met de 2 miljoen euro winst in dezelfde periode vorig jaar.

Grote kuis

De rode cijfers zijn vooral het gevolg van de grote kuis die het bedrijf nog steeds moet houden bij zijn Franse dochter D'hont. Een jaar geleden biechtte Hamon op dat het lokaal management van de dochter zijn resultaten jarenlang opgeblazen had. In totaal doken voor 40 miljoen euro boekhoudfouten op.

Maar de opkuis laat zich langer voelen in de cijfers dan aangenomen. De kleine tak - goed voor zo'n 10 procent van de omzet - schrijft in het eerste halfjaar nog eens een betaling van 3 miljoen euro af en boekt 1,3 miljoen euro herstructureringskosten. Relatief kleine bedragen, maar voldoende om de winst op groepsniveau weg te vreten.

Nieuwe problemen

Naast de afrekening met het verleden kent Hamon ook nieuwe problemen. Doordat de betaling van enkele klanten uitbleef en de ondertekening van enkele grote contracten wat vertraging oploopt, zijn de schulden opgelopen tot een niveau dat de banken niet langer aanvaardbaar vinden

Volgens Geert Smet van het beursblad De Belegger zijn de kapitaalzorgen vooral het gevolg van betalingen uit China en India, die later kwamen dan gepland. 'Sommige dingen zijn nu eenmaal niet te voorzien.' Toch merkt Smet op dat de zogenaamde eenmalige problemen bij Hamon stilaan een recurrent karakter krijgen. 'Het bedrijf komt uit een periode van tegenvallende marges. Dat probleem is opgelost. Maar nu zijn het weer late betalingen die het bedrijf parten spelen.' Eenmalig of recurrent, volgens Smet is er hoe dan ook een nieuwe kapitaaloperatie nodig om de lopende projecten te realiseren en de banken gerust te stellen.  

Vers kapitaal

In de herfst van vorig jaar pompten de oprichtersfamilie Lambilliotte (via hun maatschappij Sopal) en de Waalse overheid al eens elk 10 miljoen euro in de voormalige Waalse onderneming van het jaar. De nieuwe aandelen werden uitgeven aan 11 euro, toen een premie van 16 procent boven de beurskoers. De precieze details voor de nieuwe operatie zijn nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de familieholding Sopal zijn belang van 39 procent in het Spaanse Esindus (koelsystemen) gaat inbrengen, in ruil voor Hamon-aandelen. Daarbovenop investeert Lambilliotte nog eens 'ongeveer 5 miljoen euro' cash. 

Vooral de inbreng van het belang in Esindus roept bij Smet vragen op. 'Als de Spaanse activiteiten zo goed bij Hamon passen, waarom kregen ze dan niet eerder een plaats in de groep?'

Dieperliggend

Maar de analist ziet ook dieperliggende problemen. 'Hamon is voor de helft van zijn activiteiten afhankelijk van de nutssector, maar die investeert de jongste jaren veel minder. De investeringen gingen bovendien vooral naar gascentrales, een niche waar Hamon minder actief in is. Het bedrijf hoopt op een revival van kerncentrales en steenkool. In het westen zal dat niet snel gebeuren. Daarom is het zo aangewezen op de groeilanden. En daar wordt dus niet altijd correct betaald.' De Belegger geeft een 'houden'-advies met het label 'speculatief'.

Bij KBCS verlaagt analist Dieter Furniere zijn koersdoel van 14 naar 10 euro, het advies blijft op 'houden'. De lagere richtprijs is niet alleen het gevolg van de tegenvallende resultaten of de tijdelijke kapitaalproblemen, legt Furniere uit. 'Het is ook een weerspiegeling van de schending van de financiële overeenkomsten, de lagere orders, de relatief kleine omvang van het bedrijf, en de grotere operationele risico's door de toename van het aantal grote contracten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud