Beleggingsbladen passen voor beursnieuwkomer Nyxoah

Robert Taub (voorzitter en oprichter) en Olivier Taelman (CEO) van Nyxoah. ©Tim Dirven

Particuliere beleggers kunnen tot woensdagnamiddag inschrijven op de beursgang van het Waalse medtechbedrijf Nyxoah. De beleggingsbladen raden aan om dat niet te doen.

Nyxoah, het medtechbedrijf dat een technologie ontwikkelt om slaapapneu te bestrijden, noteert normaal vanaf vrijdag op Euronext Brussel. De groep die werd opgericht door voorzitter Robert Taub wil 3,8 miljoen nieuwe aandelen uitgeven tegen 14 à 17 euro per stuk. De omvang van de beursgang kan oplopen tot 79 miljoen euro, goed voor een potentiële beurswaarde van 368 miljoen euro. Nyxoah maakte dinsdagavond bekend dat het aandelenaanbod al 'meerdere keren' is overingeschreven, zelfs aan de bovenkant van de prijsvork.

Gok

Op veel enthousiasme bij de beleggingsbladen kan Nyxoah evenwel niet rekenen. 'Het feit dat Nyxoah momenteel teert op één apparaat, dat zijn deugdelijkheid nog moet bewijzen, blijft een risico. Het aandeel is een gok op het succes van de lopende studies, een uitkomst die nog altijd onzeker is. We zouden niet meteen intekenen', oordeelt De Belegger. Het weekblad plaatst het aandeel bij risicorating 4. Op de schaal van De Belegger is dat het hoogste risico.

Het feit dat Nyxoah momenteel teert op één apparaat, dat zijn deugdelijkheid nog moet bewijzen, blijft een risico.
De Belegger
Beursblad

Nyxoah ontwikkelde een chip, Genio, die zo groot is als een muntstuk en die met een insnijding onder de kin wordt ingebracht. De patiënt kleeft voor het slapengaan onder de kin een patch die het implantaat activeert. Dat stimuleert de tongspieren, waardoor de luchtweg vrij blijft. 'De technologie heeft een CE-markering en wordt sinds juli in Duitsland gecommercialiseerd. Dat is echter geen bewijs van klinische werkzaamheid', zegt De Belegger. Nyxoah voert momenteel drie studies uit, waaronder een in de VS. De eerste resultaten worden in 2021-2022 verwacht.

Geduld oefenen

'Het is beter geduld te oefenen en te wachten tot de zaken duidelijker zijn', zegt Test-Aankoop Invest. Het beleggingsblad kijkt op van de hoge kostprijs van het implantaat: 20.000 euro, plus 8.000 euro operatie- en monitoringkosten. 'De kwestie van de terugbetaling vormt de doorslaggevende factor bij het succes van Genio.'

De kwestie van de terugbetaling vormt de doorslaggevende factor bij het succes van het Nyxoah-product Genio.
Test-Aankoop Invest

Duitsland betaalt het implantaat terug, de andere Europese landen moeten nog een beslissing maken. Wie lijdt aan ernstige slaapapneu ondervindt ernstige problemen in het dagelijkse leven. Die mensen zijn vaak vermoeid, lijden aan concentratiestoornissen en hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziektes.

Nyxoah schat dat jaarlijks 1,1 miljoen nieuwe patiënten in aanmerking komen voor behandeling, goed voor een potentiële markt van 20 miljard dollar. De Belegger wil dat meteen relativeren. 'De omzet van de beursgenoteerde concurrent Inspire Medical Systems bedraagt slechts 82 miljoen dollar. Ten eerste wordt de diagnose vaak niet gesteld. Ten tweede wordt eerst gewerkt met een zuurstofmasker.' Volgens Nyxoah-CEO Olivier Taelman is dat masker niet comfortabel en stoppen veel patiënten met die therapie.

De financiële blog spaarvarkens.be noemt Nyxoah 'zeer risicovol voor de belegger'. 'Er zijn nog geen inkomsten en de groep zal nog jaren zwaar verlieslatend zijn. Bovendien zal Nyxoah mogelijk meerdere keren geld moeten ophalen met een kapitaalverhoging. Wij zouden afwachten.'

Op 30 juni had het bedrijf 23,9 miljoen euro op de rekening. In het prospectus staat te lezen dat de cashpositie (inclusief opbrengsten van de beursgang) volstaan voor minstens 12 maanden.

De inschrijvingen worden worden woensdag om 16 uur afgesloten. Belfius, Kepler Cheuvreux en Bank Degroof Petercam begeleiden de operatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud