Advertentie
Advertentie

Belfius over Griekenland: 'Verder aanmodderen gaat niet meer'

©Martens Stefan

‘Ofwel doet de ECB toegevingen, ofwel gaat Griekenland failliet.' Voor Belfius-hoofdeconoom Geert Gielens kan de bal in de Griekse kwestie maar twee kanten op.

De tijd dringt voor Griekenland. Gisteren waarschuwde Athene dat er tegen eind deze maand een akkoord met zijn geldschieters moet zijn. Zo niet, komt het juni niet door zonder wanbetaling.

‘Verder aanmodderen gaat inderdaad niet meer’, beklemtoont Geert Gielens tijdens een persconferentie over de economische vooruitzichten van de bank. ‘Of de ECB doet toegevingen, of Griekenland gaat failliet. Voor 5 juni, wanneer er 1,5 miljard euro aan het IMF moet worden terugbetaald, moet er iets gebeuren.’

Athene moet dit jaar immers nog meer dan 27 miljard euro aan leningen terugbetalen, waarvan het grootste deel (bijna 18 miljard euro) in de zomermaanden juni, juli en augustus, zo blijkt uit cijfers van Belfius. ’Een onmogelijke opdracht voor de Grieken, als je ziet hoe moeilijk de vorige terugbetaling verlopen is’, aldus Gielens.

©rv

Eerder deze maand plunderde de Griekse regering een reservepotje bij het IMF om datzelfde IMF een lening van 750 miljoen euro te kunnen terugbetalen.

Voorlopig panikeren de financiële markten nog niet over Griekenland. ‘De rente op Italiaans, Spaans en Portugees staatspapier is wel al een beetje gestegen, maar van een echte besmetting is tot nog toe geen sprake. Voorlopig beschouwt de markt Griekenland dan ook nog steeds als een Grieks probleem en niet als een Europees. Ook al is een grexit niet positief voor Europa. Hoe dan ook: binnenkort volgt de ontknoping.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud