Belgen bezitten meer dan 2.000 miljard

©BLOOMBERG NEWS

Het vermogen van de Belgische gezinnen, inclusief vastgoed, is boven 2.000 miljard euro gestegen. Dat heeft De Tijd berekend op basis van nieuwe cijfers van de Nationale Bank.

Met 2.021 miljard euro is het vermogen van de gezinnen bijna vijf keer zo groot als de overheidsschuld, die 428 miljard euro bedraagt. De gemiddelde Belg heeft een vermogen van ruim 180.000 euro. Maar de ene land­genoot is veel rijker dan de andere: de 10 procent rijkste gezinnen bezitten samen 44 procent van het totale gezinsvermogen.

44%
De 10 procent rijkste gezinnen bezitten samen 44 procent van het totale gezinsvermogen

Het groter dan verwachte vermogen is te danken aan een combinatie van factoren. De Nationale Bank heeft sinds kort betere informatie over de participaties in vzw’s, zoals verenigingen en stichtingen. De niet-beursgenoteerde aandelen van de Belgen blijken ruim 30 miljard meer waard dan verwacht. Die meevaller is groter dan de neerwaartse herziening van de beursgenoteerde aandelen.

Voorts hebben de Belgen in het tweede kwartaal 10 miljard euro gespaard. Ze kochten voor bijna 5 miljard beleggingsfondsen. Dat is het grootste bedrag in negen jaar. Ten slotte boekten de gezinnen meerwaarden op hun fondsen en aandelen dankzij de stijging van de beurskoersen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud