Belgen vinden massaal weg naar beurs

Door de coronalockdown hadden Belgen meer vrije tijd en zetten ze de stap naar de beurs. ©BELGA

De handel in Belgische aandelen is vorig jaar met een derde toegenomen. De dip op de markten na de corona-uitbraak, de toegenomen vrije tijd door de lockdowns en het grotere spaarvermogen deden velen de stap naar de beurs zetten.

De Belg heeft de beurs herontdekt. Alleen al in de eerste drie kwartalen van 2020 kochten de Belgische gezinnen voor 5,9 miljard euro aandelen bij. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. In 2019 verkochten de particulieren nog voor netto 1,3 miljard euro aandelen.

De koopwoede vertaalt zich in een razenddrukke handel op de beurs. Het aantal transacties in Belgische aandelen steeg vorig jaar met 33,5 procent naar 24,7 miljoen. Maart was de drukste maand, toen de corona-uitbraak de Bel20-index 40 procent deed kelderen.

Vrije tijd

Veel particuliere beleggers zagen daarin een koopkans. Bolero, het onlinebeleggingsplatform van KBC, polste naar de redenen waarom de klanten meer beleggen. De belangrijkste was de dip op de markten, die volgens velen kansen deed ontstaan.

De rush van veel onervaren beleggers op de beurs houdt risico’s in, zoals zeepbelvorming in bepaalde aandelen.

Maar ook de toegenomen vrije tijd door de lockdowns en het grotere spaarvermogen van menig gezin deden velen de stap naar de beurs zetten. Wie zijn job voltijds kon behouden, spaarde doorgaans meer omdat men minder kon uitgeven aan reizen, horeca en vrije tijd.

Kleinere aandelen

Dat de particulieren terug zijn, bewijst de populariteit van veel kleinere aandelen die typisch door hen gekocht worden, maar waarin professionelen minder interesse hebben, zoals Acacia Pharma (aantal transacties +126%), Crescent (+114%) of Smartphoto (+106%). De brouwer AB InBev blijft het meest verhandelde aandeel in Brussel (+40%).

De onlinebrokers doen gouden zaken. Bolero zag het aantal klanten met 46 procent toenemen. Het belegde vermogen steeg met 34 procent. ‘Vooral de tweede jaarhelft was erg druk met 225 procent meer transacties’, zegt een woordvoerder.

Bij Keytrade Bank steeg het aantal transacties met 230 procent naar een record. BinckBank België zag de transacties verdubbelen. Het aantal actieve klanten steeg met ruim 40 procent. ‘Er was vooral veel interesse in beurstrackers, waarin de handel vertienvoudigde’, stelt BinckBank. Bux, een Nederlandse speler die soms gratis transacties aanbiedt, trok sinds zijn start in augustus 30.000 Belgische klanten aan.

De rush van veel onervaren beleggers op de beurs houdt risico’s in, zoals zeepbelvorming in bepaalde aandelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud