Advertentie
Advertentie

België lanceert eerste inflatie-obligatie

Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld. ©Lieven Van Assche

België heeft voor het eerst een staatsobligatie uitgegeven waarvan de hoofdsom is gekoppeld aan een inflatie-index. De schatkist leende telkens 150 miljoen euro op 20 en 25 jaar tegen een reële rente van 0,15 en 0,25 procent.

Een geïndexeerde of inflatiegelinkte obligatie heeft speciale kenmerken. Ze biedt een lager dan normale coupon die wordt geïndexeerd op basis van een index van consumptieprijzen, in dit geval de index van de eurozone zonder tabak. Op de vervaldag ontvangt de belegger de geïndexeerde nominale waarde. Hij krijgt dus niet alleen een jaarlijkse coupon maar ook een compensatie voor de inflatie.

Wat betekent dat in de praktijk? Stel dat de index van consumptieprijzen de komende 20 jaar met 50 procent stijgt. Dan zal de belegger die vandaag een geïndexeerde obligatie van 1.000 euro koopt op de vervaldag 1.500 euro ontvangen en jaarlijks een coupon van 0,15 procent.

'De uitgifte van de inflatiegelinkte obligatie heeft twee voordelen', zegt Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld. 'We kunnen geld lenen voor een zeer lange periode. Bovendien is de reële rente bijzonder laag, nauwelijks hoger dan nul. De reële rente voor zo lange looptijden bedraagt normaal ongeveer 2 procent.'

Deboutte merkt op dat een sterke stijging van de inflatie geen ramp is voor de schatkist. 'Als de inflatie hoog is, stijgt ook het nominaal bruto binnenlands product flink. Dat is belangrijk voor onze schuldgraad.'

De schatkist wil niet zeggen welke investeerders de inflatiegelinkte obligaties hebben gekocht. Deboutte wil alleen kwijt dat het professionele beleggers zijn uit een land van de eurozone. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud