Advertentie
Advertentie

België leent 30 jaar aan 1 procent

©AFP

België gaat dertig jaar lang lenen aan een rente van amper 1,048 procent. Dat blijkt uit de resultaten van een aanbesteding door het Agentschap van de Schuld. Ons land haalde maandag 3,057 miljard euro op met de uitgifte van staatsobligaties.

Net als op de secundaire markt gebeurt dat op de primaire markt aan historisch lage rentes. Zo werd 1,750 miljard euro opgehaald met obligaties met een looptijd van tien jaar. Dat gebeurde aan 0,419 procent: het laagste niveau ooit voor de tienjaarsrente. Er werd 425 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van obligaties met een looptijd van 26 jaar, aan een rente van 0,946 procent.

Met een derde uitgifte werd 882 miljoen euro opgehaald. Die lening heeft een looptijd van dertig jaar. Er wordt 1,048 procent rente betaald. 'Dat houdt in dat we ons dertig jaar lang aan een rente van zowat één procent herfinancieren', aldus directeur Jean Deboutte. Momenteel zijn obligaties aan dertig jaar de langste looptijden voor OLO's die het Agentschap heeft lopen.  Het Agentschap van de Schuld heeft met de nieuwe aanbesteding al 41 procent opgehaald van de geplande langetermijnfinanciering voor dit jaar, aldus nog Deboutte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud