Belgisch ondernemersvertrouwen blijft stabiel

De bouwsector kampt met een daling van het orderbestand ©Photo News

De Belgische ondernemers zijn afgelopen maand niet positiever maar ook niet negatiever geworden. Alleen in de verwerkende nijverheid verbeterde het ondernemersvertrouwen.

De conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België kwam in september uit op -7,2, nagenoeg op hetzelfde niveau dus als in de twee voorgaande maanden.

De voorbije maand werden ondernemers alleen positiever in de verwerkende nijverheid. De deelindicator verbeterde daar van -9,6 tot -8,2. Dat is te danken aan een betere orderpositie en in mindere mate aan gunstigere vooruitzichten voor de werkgelegenheid en de vraag.

In de andere sectoren verslechterde het vertrouwen, in de dienstverlening aan bedrijven al voor de tweede maand op rij.  'De vooruitzichten betreffende de algemene marktvraag blijven versomberen maar vooral het huidige activiteitsniveau van de bedrijven werd beduidend ongunstiger beoordeeld', stelt de Nationale Bank is een persbericht.

De deelindicator voor de bouwnijverheid zakte van -12,1 tot -14,3. Die daling is voornamelijk toe te schrijven aan een forse inkrimping van het orderbestand.

In de handel zijn de verwachtingen inzake bestellingen bij leveranciers sterk neerwaarts bijgesteld. Ondernemers verwachten er ook een daling van hun personeelsbestand.

De algemene synthetische curve, die de onderliggende conjunctuurtrend weergeeft, is nog steeds dalend (-7,2), maar iets minder dan voorheen. Ter vergelijking: het gemiddelde voor de periode 1980-2014 is -7,7. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud