analyse

Belgische bedrijven op de afspraak met herfstrapport

©Photo News

De vrees voor slechte kwartaalcijfers zat er dik in na de groeiperikelen in China. Maar zie: de Belgische bedrijven waren in het derde kwartaal opnieuw op de afspraak. Dat geeft vertrouwen voor het laatste kwartaal van 2015, ook al zal het voordeel van de zwakkere euro wat afvlakken.

Bijna dertig Belgische ondernemingen gaven de voorbije twee weken inzage in hun boeken over het derde kwartaal. Deze week alleen al waren het er 17. De verwachtingen waren hooggespannen. Tussen juli en september kregen de beurzen rake klappen door de zorgen om China. Gevreesd werd dat de groei van de tweede grootste economie ter wereld danig zou tegenvallen, met alle gevolgen vandien voor de rest van de wereld en de winsten van de bedrijven.

Inmiddels blijkt dat de Chinese economie minder hard groeit. ‘Maar een daling van 7 naar 6,9 procent is absoluut geen drama. Zelfs al weet iedereen dat de cijfers uit China misschien wat gemanipuleerd zijn’, stelt Patrick Casselman, aandelenstrateeg bij BNP Paribas Fortis. ‘De verschuiving van de industrie naar een meer dienstengedreven economie lijkt alvast te werken. De paniek van de zomermaanden was overdreven.’

Dat valt ook af te leiden uit de kwartaalcijfers of -updates van de Belgische bedrijven. ‘Zowat 60 procent doet beter dan verwacht’, zegt Casselman. ‘Ondanks de zwakkere groei in China of Brazilië zien we dat het herstel zich blijft doorzetten in de VS en Europa. Bovendien worden de bedrijven geholpen door de zwakkere euro’, weet Stefaan Genoe, hoofd van het analistenteam van Degroof Petercam. ‘Er is dan ook nauwelijks sprake van lagere verwachtingen. Méér nog, de meeste bedrijven bevestigen hun prognoses of krikken ze op’, merkt Casselman op.

©Patrick Pdhaeyere

Een van die positieve verrassingen kwam van Mobistar. De gsm-operator zag in het derde kwartaal minder klanten weglopen naar de concurrentie. Het klantenverloop zakte zelfs naar het niveau van begin 2012. Terwijl analisten hadden gerekend op een nulgroei, steeg de omzet toch lichtjes. Voor het eerst in tien jaar wist Mobistar ook meer winst te boeken, onder meer dankzij strikte kostenbesparingen. Topman Jean-Marc Harion krikte de winstprognose voor het hele jaar dan ook op.

Sterke resultaten zorgen voor een positieve herziening van onze winstverwachtingen.
Dominique Leroy
CEO Proximus

Ook sectorgenoot Proximus pakte gisteren uit met beter dan verwachte cijfers, wat CEO Dominique Leroy genoeg vertrouwen gaf om de winstambities voor het hele jaar voor de tweede keer in drie maanden scherper te stellen. Proximus let al jaren op de kleintjes. ‘Een beetje omzetgroei zorgt dan meteen voor een hefboomeffect’, stelt Casselman vast. Uit de tabel valt het niet meteen af te leiden, maar onderliggend zag Proximus de bedrijfskasstroom met 3 procent toenemen, tot 447 miljoen euro.

Nog een uitschieter deze week was UCB. De verkoop van de medicijnen Cimzia, Neupro en Vimpat - het trio dat de komende jaren de groeimotor moet vormen - loopt als een trein. In het derde kwartaal waren de geneesmiddelen samen goed voor een omzet van 1,47 miljard euro. Dat is 41 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. UCB pakte niet alleen uit met beter dan verwachte cijfers, het bedrijf denkt dit jaar ook meer omzet en winst te realiseren dan tot nog toe verwacht, onder meer door de duurdere dollar.

Als de huidige markt omstandigheden aanhouden, zien we de recurrente bedrijfs kasstroom in 2015 20 à 25 procent groeien.
Luc Tack
CEO Tessenderlo

Ook de chemiegroep Tessenderlo verraste met hogere prognoses. De cijfers over het derde kwartaal lagen wel iets onder de verwachtingen van analisten, maar beleggers hadden eerder oog voor de vooruitzichten: CEO Luc Tack legt voor de tweede keer dit jaar de lat wat hoger en mikt nu op een winstgroei van 20 à 25 procent, terwijl dat eerder 15 à 20 procent was. ‘Industriële bedrijven als Tessenderlo, maar bijvoorbeeld ook Solvay, hebben een hoge energiefactuur. Lagere olieprijzen helpen de kosten dan te drukken’, weet Casselman.

De cijfers van Delhaize lagen in lijn met de verwachtingen. Positief was wel dat de supermarktgroep de verkoop in België voor het eerst sinds begin vorig jaar weer zag toenemen.

We hebben er het volste vertrouwen in dat de bedrijfskasstroom dit jaar ons doel van 260 à 280 miljoen euro zal overstijgen.
Jean-Marc Harion
CEO Mobistar

Ook bij AB InBev zat het snor met de volumes (+1,5%). Vooral de uithangborden Stella Artois, Budweiser en Corona gingen vlot over de toog. Desondanks zakte de omzet met 7 procent, als gevolg van de terugval van de Braziliaanse real. De sterke prestaties van de zogenaamde premiummerken zetten CEO Carlos Brito er alvast toe aan de omzetprognose te verhogen.

De grootste teleurstelling de voorbije twee weken kwam van de zinkverwerker Nyrstar. Als gevolg van de lagere zinkprijs belandde de mijnbouwtak van het bedrijf voor 22 miljoen euro in het rood, terwijl de factuur voor de smelter van het Australische Port Pirie verder opliep. De nieuwe topman Bill Scotting stroopte meteen de mouwen op: de investeringen in de mijnen worden teruggeschroefd en de CEO gaat op zoek naar vers geld om orde op zaken te stellen in de financiën.

Ook Melexis had minder goed nieuws. De specialist in chips en sensoren voor de auto-industrie voorspelde voor dit kwartaal een daling van de omzet, waardoor de verwachting voor het hele jaar werd bijgespijkerd. Melexis benadrukt dat de lagere verwachtingen niets te maken hebben met het dieselschandaal bij Volkswagen, maar eerder het gevolg zijn van een samenloop van omstandigheden. CEO Françoise Combar ziet zelfs opportuniteiten in het VW-schandaal. ‘De regels zullen strenger worden en dat speelt in ons voordeel. Groenere wagens hebben meer sensoren en halfgeleiders aan boord.’

Dankzij gunstige wisselkoerseffecten en een efficiëntere organisatie mikken we op een recurrente bedrijfskasstroom van zo’n 800 miljoen euro.
Jean-Christophe Tellier
CEO UCB

Umicore gaf enkel een trading update, zonder omzet- of winstcijfers. De materiaaltechnologiegroep liet wel weten dat de winstgroei dit jaar wat lager zal uitvallen. Vooral de recyclagedivisie heeft het moeilijk als gevolg van de lagere grondstoffenprijzen, maar de vraag naar herlaadbare batterijen stijgt dan weer. Ook Barco bleef wat onder de verwachtingen, maar de beeldvormingsgroep bevestigde wel zijn vooruitzichten voor het hele jaar. Het orderboekje stond eind september op een recordniveau en ook met de nieuwe bestellingen zit het goed. Ook Solvay en Telenet bevestigden deze week hun prognoses.

Voor het vierde kwartaal verwachten Genoe en Casselman dan ook meer van hetzelfde. ‘Ik zie geen redenen waarom de huidige positieve trends dit kwartaal niet zouden doorzetten. De besparingen die de bedrijven de voorbije jaren hebben doorgevoerd, werpen hun vruchten af’, stelt Casselman. ‘Bovendien houdt de conjunctuur in de VS en Europa - wat voor veel bedrijven toch de belangrijkste afzetmarkten zijn - goed stand’, treedt Genoe bij.

‘Daarnaast dalen de rentes in Europa opnieuw, waardoor de financieringskosten voor de bedrijven laag blijven. De lagere grondstoffenprijzen vertalen zich eveneens in lagere inputkosten.’

Casselman plaatst wel een kanttekening bij de verwachtingen voor de komende kwartalen. ‘Tot nog toe werd de omzetgroei bij veel bedrijven gedreven door wisselkoersschommelingen, maar dat effect zou vanaf het vierde kwartaal minder kunnen spelen omdat de dollar vorig jaar na de zomer is beginnen stijgen. Tenzij de euro natuurlijk fors zou wegzakken wanneer de ECB in december extra steunmaatregelen zou nemen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud