Belgische tienjaarsrente lager dan ooit

De economische vooruitzichten van de Britse centrale bank houden geen rekening met het risico van een brexit zonder akkoord. ©Bloomberg

Zwakke cijfers over de Amerikaanse industrie hebben vrijdag in de kernlanden van de eurozone en de VS de langetermijnrente doen dalen. De Belgische tienjaarsrente zakte even naar -0,14 procent, een historisch dieptepunt. Ze sloot op -0,12 procent.

De groei van de Amerikaanse industrie vertraagde in juli naar het laagste peil in drie jaar. Die tegenvaller verhoogt de druk op de Amerikaanse centrale bank om later dit jaar de rente verder te verlagen.

De aanhoudende rentedaling heeft het uitstaand bedrag aan obligaties met een negatief rendement woensdag doen stijgen naar een recordbedrag van 14.100 miljard dollar. Dat bedrag is vrijdag wellicht opnieuw toegenomen, omdat de langetermijnrente opnieuw daalde.

De Italiaanse rente daarentegen steeg naar 1,58 procent. Vicepremier Matteo Salvini zei dat hij een begroting zonder forse belastingverlaging niet zal goedkeuren. Hij riskeert ruzie met de Europese Commissie.

De Britse centrale bank besliste zoals verwacht haar basisrente te handhaven op 0,75 procent. Maar haar economische vooruitzichten houden geen rekening met het risico van een brexit zonder akkoord. In het scenario van een ordelijke brexit stijgt de inflatie boven 2 procent en zijn renteverhogingen nodig, zegt de Bank of England.

De rentetermijnmarkt daarentegen anticipeert op een renteverlaging eind dit jaar of begin volgend jaar. Ze houdt wel rekening met het risico van een no-dealbrexit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud