Advertentie
Advertentie
analyse

Beursgenoteerd Brussel mist afspraak met belegger niet

©NICOLAS MAETERLINCK/BELGA

De meeste bedrijven uit de Bel20 waren op de afspraak tijdens het voorbije resultatenseizoen. Het tweede halfjaar kondigt zich ook positief aan. De tragere groei in China kan wel een domper op de vreugde zetten.

Met de publicatie gisteravond van de halfjaarresultaten van D’Ieteren hebben alle bedrijven in de Brusselse Bel20-index - op Colruyt (gebroken boekjaar) na - hun cijfers over de eerste jaarhelft bekendgemaakt. ‘80 procent van de beursgenoteerde ondernemingen in Brussel klopte de verwachtingen’, weet aandelenstrateeg Patrick Casselman (BNP Paribas Fortis).

Zowel de financiële groepen KBC en Ageas als de defensieve zwaargewichten Delhaize, UCB, Proximus en Telenet, én de cyclische bedrijven Umicore en Bekaert verrasten met sterker dan verwachte resultaten. Met dank aan stevige rugwind in de vorm van lage olieprijzen, lage rente en een stevige dollar. Het herstel in Europa vertaalde zich hier en daar ook in hogere volumes. Voeg daar de kostenbesparingen en efficiëntie-inspanningen bij die de bedrijven de voorbije jaren doorvoerden en je creëert meteen een hefboom op de winst.

©Mediafin

‘Opvallend is de heropstanding van bedrijven die een periode van winstdalingen achter de rug hebben’, meent Casselman. Zoals Bekaert. De prijzenslag in China en de groeivertraging in Latijns-Amerika spelen het staalkoordbedrijf nog steeds parten, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door een sterke groei en recordwinstmarges in Europa. Ook Proximus knoopte aan met groei, al valt dat uit de tabel niet meteen af te leiden. Maar in het tweede kwartaal verraste het telecombedrijf onderliggend met betere resultaten.

Negatieve uitschieters waren onder meer de resultaten van AB InBev en Bpost. Loste de bierbrouwer de verwachtingen in het verleden vlotjes in, dan was daar afgelopen kwartaal niet veel van te merken. Zowel de volumes en de omzetgroei als bedrijfskasstroom kwamen onder de verwachtingen uit door mindere prestaties in enkele kernmarkten. Bpost zag de bedeling van pakjes opnieuw toenemen, maar onvoldoende om de snelle terugval in de brievenbedeling te counteren.

Wat brengt de tweede jaarhelft? Meer van dat? ‘De trends uit het eerste halfjaar blijven alvast overeind’, meent Casselman. ‘De gunstige wisselkoerseffecten zullen ook de komende maanden nog spelen. En voor 70 tot 80 procent van de bedrijven zijn de aanhoudende lage grondstoffenprijzen goed nieuws. Ook voor het herstel in Europa hoeven we niet meteen te vrezen.’ De zwakkere groeicijfers uit China en Brazilië en de daarmee gepaard gaande lagere grondstoffenprijzen blijven wel een aandachtspunt. ‘Omdat het deflatoir risico daardoor weer aan de oppervlakte komt.’ En dat terwijl Europa al de grootste moeite heeft om de inflatie op te krikken. De groeiperikelen van China zullen ook de beurzen nog wel een tijdje in hun greep houden. ‘Dat betekent dat de markten de komende maanden volatiel zullen blijven. Probeer dan te kopen bij een beursdip, maar vergeet ook niet te verkopen. Of: buy on the dip and sell on the rebound.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud