Beursreus CME jaagt bitcoin stratosfeer in

©Getty Images/AFP

’s Werelds grootste derivatenbeurs wil voor eind 2017 futures op de bitcoin lanceren. Het vooruitzicht dat de sluizen voor de grote beleggers openen, joeg de bitcoin naar een record.

©Layouter

‘Huge, huge’, tweette Tuur Demeester, een Belgische bitcoinbeliever en investeerder van het eerste uur die in de VS verblijft. De man met 58.000 volgers op Twitter - doorgaans bitcoinfanatici - reageerde op de bitcoinplannen van de Chicago Mercantile Exchange (CME). Beleggers waren even enthousiast en joegen de belangrijkste virtuele munt dinsdag naar een nieuwe piek van 6.415 dollar. Gisteren werd de kaap van 6.500 dollar gehaald. De bitcoinaanhangers zijn ervan overtuigd dat de kaap van 7.000 dollar snel aan diggelen zal liggen.

CME Group is een naam als een klok in de financiële wereld. Het is ’s werelds grootste beurs gemeten naar beurskapitalisatie. Maar traditionele grootbeleggers zoals vermogensbeheerders en banken blijven doorgaans ver weg van de bitcoin.

‘Bitcoin is fraude’, zei JPMorgan-CEO Jamie Dimon enkele weken geleden nog. Elke trader die zich met de bitcoin inlaat, zou Dimon op staande voet ontslaan. ‘De bitcoin is een index die het witwassen van geld schaduwt’, luidde een andere sneer, deze keer van Larry Fink. Dat is de CEO van BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder.

Malafide personen

Alternatieve beleggers zoals hefboomfondsen en breeddenkende family offices (investeringsvehikels van rijke families) hebben wel al wat in de bitcoin belegd. Een beetje. ‘Ze hebben met hun teen het water gevoeld’, zegt een kenner. De fenomenale hausse van de bitoinprijs maakt niemand ongevoelig. Er staat 170 miljard dollar uit in de bitcoin.

Vandaag is het voor traditionele grootbeleggers bijna onmogelijk om in de bitcoin te beleggen. De bestaande platforms zijn doorgaans niet gereguleerd. De Amerikaanse toezichthouder CFTC waarschuwde onlangs dat niet-geregistreerde bitcoinplatforms malafide personen aantrekken die misbruik willen maken van de enorme aandacht voor de bitcoin.

Met de geplande beleggingsproducten van CME Group kunnen beleggers speculeren op een toekomstige stijging of daling van de bitcoin, zonder dat ze rechtstreeks in die virtuele munt hoeven te investeren.

‘Wegens de groeiende interesse van onze klanten in ‘crypto currencies’ of virtuele munten, hebben we besloten een bitcoinfuture te lanceren’, zei Terry Duffy, de CEO van de CME, in een mededeling. ‘We zijn de natuurlijke thuisbasis van zo’n product.’

Wat is de bitcoin?

Gewone munten worden gecontroleerd door centrale banken. Wie in euro’s of dollars belegt, houdt de acties van de centraal bankiers goed in het oog. De virtuele munt bitcoin wordt daarentegen gecontroleerd door een computer-algoritme. De bitcoin is een soort computercode waaraan beleggers een bepaalde waarde hechten.

De bitcoin zag het levenslicht in oktober 2008 met de publicatie van de white paper door Satoshi Nakamoto. Het zou daarna nog drie jaar duren eer de virtuele munt een waarde van 1 dollar bereikte. Maar sindsdien gaat het hard.

Duffy voelt zich niet alleen door de klanten opgejaagd. De rivaliserende beurs CBOE Global Markets, eveneens met zetel in Chicago, kondigde in augustus plannen aan om tegen eind dit jaar of begin volgend jaar bitcoinderivaten te lanceren. Twee weken geleden opende LedgerX, een bitcoinderivatenbeurs, de deuren. In de eerste week bedroeg de bitcoinhandel 1 miljoen dollar. Ook het Nederlandse beleggersplatform IEX lanceerde gisteren een bitcoinrekening.

Groen licht?

De Amerikaanse toezichthouder moet wel nog beslissen of hij groen licht geeft voor de lancering van de nieuwe futures, zowel die van CME als die van CBOE. En er liggen nog dossiers op de tafel van de Amerikaanse toezichthouder. Zo zijn er meerdere aanvragen van producenten van schaduwfondsen (ETF’s) die in de bitcoin willen beleggen. Die fondsen zijn vaak gelinkt aan dergelijke futures. Een van de redenen waarom de bitcointrackers nog niet zijn goedgekeurd is het ontbreken van derivaten (afgeleide producten).

Een groen licht voor CME kan bijgevolg de weg vrijmaken voor tientallen bitcointrackers en een nieuwe horde potentiële beleggers. Dat wordt een spannend moment voor bitcoinbelievers.

Dit avontuur eindigt in tranen

Onze Mening | Christophe De Rijcke, chef Beleggen

Aanhangers van virtuele munten doen meestal schamper over echte munten. Zo is de dollar waardeloos wegens de ongecontroleerde geldpers, klinkt het dan.

Achter de bitcoin schuilt het omgekeerde van een geldpers. Een zeer gecontroleerde schaarste aan bitcoins veroorzaakt een onvermijdelijke prijsstijging bij elke toename van de vraag. En hoe hoger die prijs oploopt, hoe meer media-aandacht en hoe meer geïnteresseerden.

Met beleggen heeft het allemaal weinig te maken. Met speculeren des te meer. Vandaag kopen in de hoop dat later een grotere gek nog meer betaalt.

Tot nu toe heeft dat goed gewerkt. Maar vroeg of laat eindigt dit avontuur in tranen. De bitcoin heeft misschien veel mensen rijk gemaakt, hij zal ook mensen arm maken.

Het zal de topman van een derivatenbeurs allemaal worst wezen. Als hij denkt meer winst te maken met de bitcoin, wordt hij verondersteld dat te doen voor zijn aandeelhouders. Van de toezichthouder verwachten we meer dan winstbejag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud