Advertentie

Beurzen in 23 jaar nooit zo rustig

In 23 jaar was de onrust bij beleggers nooit zo laag. ©REUTERS

VIX, de voornaamste angstbarometer van de Amerikaanse beurs, sloot dinsdag op het laagste niveau sinds 1993. Te veel rust op de beurs leidt tot onrust bij strategen.

De beurzen gaan gestaag omhoog, zonder grote schommelingen. Dat resulteerde dinsdag in een VIX onder 10 punten, voor het eerst sinds december 1993. De VIX-index is een veel gevolgde maatstaf voor de volatiliteit van de Amerikaanse beurs. Hij meet in welke mate de aandelen op- en neergaan. Een hoge waarde van de index betekent dat de aandelenkoersen grote schommelingen vertonen en vice versa.

Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.

En die volatiliteit is naar historische laagtes gezakt. De koersen van de aandelen in de Amerikaanse S&P500-index schommelden tijdens de eerste drie maanden van 2017 nooit zo weinig in de voorbije vijftig jaar, berekende de bank Goldman Sachs. Het lijkt alsof beleggers hun angsten laten varen. Een lage VIX-index wijst op weinig onzekerheden op de markt.

De recente stevige daling van de VIX-index is te wijten aan de beleggersvriendelijke uitkomst van de Franse presidentsverkiezingen en geruststellende macro-economische data, zoals de lage werkloosheid in de Verenigde Staten en een robuuste wereldwijde economische groei.

Stilte voor de storm?

Toch leidt de rust ook tot onrust. ‘Iedereen is bang voor de stilte voor de storm. En het is heel stil vandaag’, zei de Belgische hoofdeconoom Jan Loeys van JPMorgan onlangs in een gesprek met De Tijd.

Misschien zijn de markten wat te zelfgenoegzaam.
Frank Vranken
Strateeg Puilaetco Dewaay

Frank Vranken, strateeg bij privaatbankier Puilaetco Dewaay, vindt evenwel niet dat de onzekerheid erg onderschat wordt. 'Misschien zijn de markten wat te zelfgenoegzaam, maar er zijn wel degelijke goede redenen voor de huidige tendens, bijvoorbeeld als je kijkt naar de winstgroei bij de bedrijven', zegt Vranken. 'Ik verwacht ook dat de index nog enige tijd op dit lage niveau kan blijven.'

Een rustig beursklimaat heeft natuurlijk gevolgen voor beleggers. Vooral voor wie belegt in opties. Een optie is het recht om een aandeel te kopen of te verkopen. De prijs van een optie wordt onder meer bepaald door de volatiliteit. Als de beurs geen grote bewegingen vertoont, stijgt het risico dat een optie waardeloos afloopt. Daardoor zakt de prijs van opties, in het jargon de premie. Het wordt dus goedkoper om via opties een ‘verzekering’ tegen een daling van de beurzen te nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud