Beurzen verteren Chinese devaluatie slecht

Traders kijken bezorgd in New York.

De Europese beurzen liepen dinsdag averij op met verliezen richting 2 procent. Beleggers vrezen dat de Chinese winstmotor stilvalt. Ook in New York verschenen weer rode cijfers op de borden.

De Europese beurzen verloren gemiddeld 1,9 procent, leert de Euro Stoxx50-index. De Duitse DAX-index, bekend voor grote industriële exportwaarden zoals chemieconcern BASF   , zakte zelfs 2,7 procent. Beursexperts schrijven de beursklappen toe aan de historische devaluatie van de yuan afgelopen nacht.

'De negatieve reactie van de beurzen illustreert de vrees van de markt dat een alsmaar belangrijkere winstbron voor internationale bedrijven aan het opdrogen is', zegt Koen De Leus, senior econoom bij KBC. 'Volgens ons is die vrees onterecht.' Niettemin waren de cyclische auto- en mijnbouwaandelen in Europa de grootste dalers, met verliezen van 3 à 4 procent.

De negatieve reactie van de beurzen illustreert de vrees dat een belangrijke winstbron voor internationale bedrijven aan het opdrogen is.
Koen De Leus
Senior econoom, KBC

Beleggers kijken ook al uit naar 17 september, wanneer de Federal Reserve hoogstwaarschijnlijk de rente zal verhogen. De Leus: 'Uiteraard stelt zich nu de vraag of die Amerikaanse renteverhoging er wel komt. De agressieve stap van China kan de dollar te veel doen opwaarderen, meer dan wenselijk geacht door Fed-voorzitter Janet Yellen.'

Op Euronext Brussel verloor de Bel20 minder dan het Europees gemiddelde, met dank aan KBC en ondanks een lelijke uitschuiver van Delta Lloyd .

In New York liepen de indexverliezen op tot meer dan een procent. Ook daar waren het autobouwers en grondstoffenaandelen die klappen kregen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud