Advertentie
Advertentie

Bodemvissen in oliediensten niet voor hartlijders

©EPA

Een stevige winstwaarschuwing kost de Noorse bodemonderzoeker TGS ruim een tiende van zijn beurswaarde. Het bewijs dat de onzekerheid in de oliediensten nog niet van de baan is, menen analisten.

'We verwachten dat de omzet in het eerste kwartaal 23 procent lager zal liggen dan in dezelfde periode vorig jaar.' Met deze zin duwde de Noorse oliedienstengroep TGS beleggers maandagochtend nog eens met de neus op de feiten: de onzekerheid omtrent bedrijven die van dicht of ver met de oliemarkt verbonden zijn, blijft.

De stevige omzet- en winstwaarschuwing bezorgt de Noren een stevige draai om de oren. Het aandeel keldert op de beurs van Oslo 12 procent naar 173,4 kroon. De bodemonderzoeker blijft daarmee wel nog een eind verwijderd van zijn dieptepunt midden januari. Tot deze ochtend was TGS al ruim een derde hoger gegaan.

Bodemvissen 

Het verhaal is kenmerkend voor een pak bedrijven in de oliedienstensector. Toen de prijs voor een vat ruwe olie in juni vorig jaar aan een duik begon die pas 60 procent lager eindigde, kregen veel oliedienstengroepen een oplawaai op de beurs (zie grafiek onderaan). De reden? Door de lagere olieprijs schroeven de grote producenten hun investeringen fors terug, met krimpende orderboekjes voor dienstenleveranciers tot gevolg (zie tabel).

Gemiddelde: -17%

BP: -17%

Chevron: -11%

Exxon: -10%

Lukoil: -14%

Petrobras: -27%

Shell: -5%

Total: -5%

* Verschil tussen aanvankelijke en nieuwe investeringsplannen voor 2015 (Bron: Schroders) 

 

 

De voorbije weken begonnen beleggers geleidelijk de dienstenleverancier terug op te pikken. Het idee was dat de oliemarkt stabiliseerde en dat de gedaalde investeringsbudgetten ondertussen wel volledig ingeprijsd waren. Niet alleen TGS, maar ook bijvoorbeeld het Franse Technip  of het Nederlanders SBM Offshore  noteren weer ruim een derde boven hun bodem. 

De dienstenleveranciers danken hun herstel vaak aan de langetermijncontracten die ze nog hebben afgesloten in tijden van hogere oliepijzen. Of aan de meer stabiele inkomsten die ze halen uit verhuur- of onderhoudscontracten. De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro   ging dan weer bijna maal drie de voorbije maanden door de speculatie dat de maritieme dienstverlener Boskalis op een overname uit is.   

In het slop

Analisten waarschuwen echter dat de onzekerheid rond de sector nog lang niet weg is. Zo noteren bedrijven die rechtstreeks betrokken zijn bij het boren naar olie als Transocean , Fred Olsen  of Seadrill  nog altijd rond hun dieptepunt. 

Het is nog onvoldoende duidelijk wanneer er opnieuw evenwicht in de markt komt
Dirk Verbiesen
Analist KBC Securities

En ook de waarschuwing bij TGS is een stevig teken aan de wand volgens Rabobank-analist Michel Aupers. 'Hun seismologische onderzoeken gebeuren in de beginfase van de ontwikkeling van een nieuwe veld. Het toont dat grote olieproducenten momenteel geen nieuwe dure projecten opstarten.' 

Volgens KBC Securities-analist Dirk Verbiesen blijven twee factoren de winstgevendheid in de oliediensten onder druk zetten. 'Oliereuzen geven heel weinig zicht op hun investeringen de komende jaren. En bij contractonderhandelingen staan de prijzen zwaar onder druk.'

Cruciale kwartalen

Moet de belegger wegblijven uit de sector of dienen zich net kansen aan? 'Het is nog onvoldoende duidelijk wanneer er opnieuw evenwicht in de markt komt', waarschuwt Verbiesen. 'De komende kwartalen lopen een pak projecten die al gepland stonden voor de daling van de olieprijs af. We zullen zien of de orderboekjes opnieuw gevuld geraken. Op lange termijn evolueert de oliesector wel naar meer diepzeeprojecten, waar ook meer diensten voor nodig zijn.'

Aupers verwacht dat de onzekerheid op korte termijn op de markt kan blijven wegen. 'Wie vandaag in sector belegt, mikt op de middellange termijn. Hoe dan ook zijn de meeste aandelen uit de oliediensten niet voor hartlijders.'

©(rv)

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud