Britse toezichthouder vindt Warren Buffett ‘too big to fail'

Berkshire Hathaway-topman Warren Buffett. ©AFP

In de VS staat Berkshire Hathaway niet op de lijst van ‘Too big to fail’-instellingen. Volgens de Britse toezichthouder hoort het investeringsvehicel van miljardair Warren Buffett daar wel thuis.

Is Berkshire Hathaway ‘too big to fail’? De vraag blijft de gemoederen beroeren. Volgens de zakenkrant Financial Times is de Britse toezichthouder ‘not amused’ dat de holding met een beurswaarde van 350 miljard dollar niet voorkomt op een voorlopige lijst met Amerikaanse herverzekeraars die bij een bankroet een risico inhouden voor de wereldwijde financiële stabiliteit. De Britten zouden daarop een brief verstuurd hebben naar hun collega’s in de VS.

Met de bankencrisis nog vers in het geheugen zijn de toezichthouders volop bezig maatregelen te ontvouwen die de risico’s in het financiële systeem moeten indijken. De banken zijn de voorbije jaren al in een strakker keurslijf gedwongen. Nu zijn ook de verzekeraars aan de beurt. De verschillende nationale autoriteiten zijn het ondertussen al eens over een lijst met een negental verzekeraars die een bedreiging betekenen voor de wereldeconomie. De discussie spitst zich nu toe op de herverzekeraars, verzekeraars die op hun beurt de risico’s van verzekeraars indekken. 

Met General Re in portefeuille behoort Berkshire  tot de groten der aarde in die branche. De vrees bestaat dat als de verzekeringstak in de problemen komt, Berkshire - met zijn verreikende tentakels in het Amerikaanse bedrijfsleven - de markten zou kunnen destabiliseren. 

Als Buffetts holding een ‘too big to fail’-etiket krijgt, zal de verzekeringstak in navolging van de banken op zijn minst aan strengere kapitaalvereisten moeten voldoen. Meer drastisch zou de toezichthouder de holding kunnen verplichten bepaalde activiteiten af te stoten. Buffett weigert voorlopig de reageren op de zaak. In het jongste jaarrapport van Berkshire staat alleen dat ‘wijzigingen in het regelgevend kader een risico inhouden’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud