Brussel: de ene Tack is de andere niet

Tessenderlo, Ham ©BELGA

Het is leek weer wat kalmer op de beurzen, ook in Brussel. Maar na een zoveelste jojodag, sloot de de Bel20 op een verlies van 1,3 procent . Tessenderlo kreeg de rode lantaarn voor een verkapte winstwaarschuwing.

Zoals verwacht boekte Agfa-Gevaert (2,64 euro, +1,9%) zijn eerste omzetgroei in drie jaar. Bovendien was die groei twee keer groter dan verwacht. KBCS verhoogt zijn koersdoel tot 2,9 euro en zijn advies tot 'bijkopen'. 'De positieve signalen die we opvingen in het eerste kwartaal, werden bevestigd in het tweede kwartaal', aldus analist Guy Sips. De eeuwige hamvraag is of Agfa nu eindelijk zijn zoveelste lente kan omzetten in een duurzame zomer

De beurswaakhond FSMA meldde dat de handel in biotechbedrijf Argen-X (10,01 euro, -2,9%)  hervat werd, nadat die dinsdag in de late namiddag opgeschort was. Die hervatting vond plaats na de publicatie van de halfjaarcijfers. Argen-X heeft in het eerste halfjaar de omzet zien stijgen, maar ook het verlies zien aanzwellen. Tijdens de zesmaandenperiode verbrandde het biofarmabedrijf 5,4 miljoen euro, maar het heeft nog 50,5 miljoen euro in kas. De belegger reageerde eerst enthousiast, maar in de laatste uren werd het aandeel mee in het rood gesleurd.

Vastgoedgroep Leasinvest Real Estate (82,00 euro, -0,6%) zag zijn huurinkomsten dalen, vooral te wijten aan een reeks renovaties. Leasinvest belooft wel een stabiel dividend. Leasinvest vermindert al enkele jaren het belang van de kwakkeldende Belgische kantorenmarkt, ten voordele van Luxemburgse kantoren, retail en logistiek.

Na het eerste was ook het tweede kwartaal erg sterk voor Tessenderlo Group (30,30 euro, -9,9%). De Limburgse chemiegroep boekt zo in de eerste zes maanden 10 procent meer omzet en 60 procent meer winst, en bevestigt zijn winstprognose voor 2015, weliswaar met een zeker voorbehoud. De groep benadrukt ‘dat ze opereert in volatiele economische en financiële omstandigheden, wat de geconsolideerde resultaten negatief zou kunnen beïnvloeden en de rebitda-groei beperken’.

En dat zinnetje komt Tessenderlo duur te staan, het was de grootste verliezer in Brussel. Frank Claassen van Rabobank behoudt niettemin zijn koersdoel van 35 euro met een 'houden' advies. Wim Hoste van KBC Securities verandert ook niets. Hij vreest wel dat de marges in de agrodivisie niet vol te houden zijn (advies 'houden', 34 euro).

Zusterbedrijf en weefgetouwenmaker Picanol (49,50 euro, -2,0%) boekte het eerste halfjaar een omzet van 260 miljoen euro, dat is bijna 40 miljoen meer dan een jaar eerder en in lijn met wat het bedrijf zelf aankondigde. De operationele winst (ebitda) steeg van 38,5 naar 43,2 miljoen euro. Guy Sips van KBC Securities verhoogt zijn koersdoel tot 60 euro en behoudt zijn advies 'bijkopen'.  Het aandeel stond lang op winst, maar sloot uiteindelijk ook lager, ondanks een verklaring achteraf van Luc Tack dat het bedrijf nog altijd zaken doet met China.

 Adviezen

Beurshuis Petercam verlaagt zijn advies voor bouwgroep CFE (116 euro, -4,1%) van 'kopen' naar 'houden'. De reden is heel eenvoudig: het aandeel heeft er sinds begin dit jaar een mooie rit opzitten. Toch overweegt de analist een koersdoelverhoging, indien vrijdag blijkt dat de halfjaarcijfers inderdaad zo goed (of beter) zijn dan verwacht. Dat koersdoel staat nu nog op 125 euro. CFE heeft als belangrijkste activiteit het baggeren via dochter DEME. Zelf is het voor het grootste deel in handen van de Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (127 euro, -1,9%).

Het beurshuis ING verhoogt zijn advies voor 's werelds grootste biergroep AB InBev (93,80 euro, -1,4%) van 'houden' tot 'kopen' weliswaar met een lager koersdoel van 113 naar 109 euro. 'Het tegenvallend tweede kwartaal is intussen meer dan verwerkt in de koers', aldus de analist. Voor de tweede jaarhelft verwacht het beurshuis een lichte verbetering van de Amerikaanse biermarkt, maar een lichte daling in Azië. De absolute bierfavoriet van ING blijft Heineken.

Jean-Marie Caucheteux is lyrisch over de logistieke vastgoedgroep Montea (33,01 euro, +0,6%) en verhoogt zijn winstverwachting zelfs boven de prognoses van het bedrijf zelf. Dat komt omdat Montea nu ook mikt op een portefeuille die de kaap van 500 miljoen rondt tegen einde dit jaar. De analist van Bank Degroof trekt zijn koersdoel op van 36 naar 37,5 euro en zijn advies van 'neutraal' naar 'bijkopen'.

Hans D'Haese van Bank Degroof verhoogt zijn advies voor Compagnie du Bois Sauvage (230 euro, +2,2%) van 'afbouwen' naar 'neutraal'. 'De recente verkoopgolf heeft het aandeel op een koers gebracht die we als 'eerlijk' beschouwen, vandaar onze upgrade'. Het koersdoel gaat van 220 naar 230 euro.

Bois Sauvage komt pas op 26 september met halfjaarcijfers. De holding heeft strategische belangen in onder meer Neuhaus, Umicore, Berenberg Bank en Recticel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud