Brussel: middelgrote waarden nemen adempauze

©BHF-Bank

Brussel eindigde de dag met rode cijfers, maar hield zich wel kraniger dan de meeste andere Europese beurzen. Opvallend was wel dat een aantal namen die het de voorbije weken erg goed hadden gedaan, flink wat terrein moesten prijsgeven.

De Bel20 sloot woensdag met een verlies van 0,5 procent op 3.740,79 punten. Niet bepaald een resultaat om de champagnekurken te laten ploffen. Maar Brussel deed het wel een pak beter dan de meeste andere Europese graadmeters, die vaak verliezen van meer dan een procent moesten slikken. Vooral de technologiewaarden stonden onder druk, en daarvan telt de Bel20-index er nauwelijks. 

Opvallend was wel dat een hele reeks middelgrote aandelen die de voorbije weken fors de hoogte in waren gegaan, het woensdag zwaar te verduren kregen. Zo verloor de petflessenspecialist Resilux 2,1 procent op 156,75 euro. Dankzij degelijke jaarcijfers, en ook wel geholpen door het feit dat het aandeel niet al te liquide is, was de koers vorige week nog naar het hoogste peil in bijna zestien jaar tijd gestegen. Beleggers achtten de tijd nu blijkbaar rijp om over te gaan tot winstnemingen. 

Gelijkaardige bewegingen zag je  bij wel meer aandelen die recent fors waren gestegen. De koekjesbakker Lotus Bakeries viel bijvoorbeeld met 2,6 procent terug op 1.242,30 euro.  Kinepolis werd 2,2 procent teruggezet op 36,01 euro. 

De biotechnologieaandelen gaven een verdeeld beeld.  Ablynx en Bone Therapeutics gingen respectievelijk 1,4 en 2,7 procent lager op 9,54 en 21,40 euro. Cardio3Biosciences en Galapagos wonnen op hun beurt 4,2 procent  en 1,4 procent op 47 euro en 22,17 euro. In de laatste twee gevallen lijken beleggers te hopen op groeiende aandacht van beleggers uit de Verenigde Staten. Cardio3 wint terrein sinds de Waalse groep eerder deze week aankondigde een testlab op te richten in de staat Minnesota. Dat bericht wordt gretig opgepikt door lokale Amerikaanse media. 

Galapagos-topman Onno Van de Stolpe verklaarde op een beleggersevent dan weer dat het biotechnologiebedrijf plannen heeft om minstens 100 miljoen dollar op te halen door naar de Amerikaanse beurs Nasdaq te trekken. Voorwaarde is wel dat de resultaten van een grootschalig onderzoek naar een reumamedicijn positief uitdraaien. Die resultaten worden begin april bekendgemaakt.

De holdings Bois Sauvage en BHF Kleinwort Benson profiteerden dan weer van hernieuwde speculatie op een eventuele beursexit. Bij BHF Kleinwort Benson, de nieuwe naam van RHJ International, speelt dat exit-verhaal als sinds dinsdag. Toen was het aandeel bijna negen procent de hoogte ingegaan nadat was bekend geraakt dat de Chinese investeringsmaatschappij Fosun zijn belang in de vermogensbeheerder en private bank had opgetrokken tot boven 28 procent.  Beleggers vragen zich af of de Chinezen het daar wel bij willen laten. BHF Kleinwort won gisteren 3,2 procent op 4,65 euro. 

Bois Sauvage, de holding boven onder andere de pralinefabrikant Neuhaus en de isolatiespecialist Recticel, boekte een winst van 2,9 procent op 234 euro. Guy Paquot,de sterke man achter Bois Sauvage, kocht de voorbije dagen gretig aandelen bij. Sinds afgelopen vrijdag tikte hij al voor ruim 1,1 miljoen euro aandelen Bois Sauvage op de kop. Paquot heeft via zijn holding ECFC bijna 44 procent van Bois Sauvage in handen.

Beleggers vermoeden al een hele tijd dat de man op termijn Bois Sauvage van de beurs wil halen. De groep focust nu maar op een beperkt aantal kernparticipaties (waarvan Neuhaus, Recticel en Umicore de belangrijkste zijn) en ook het management werd recent gevoelig afgeslankt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud