Brussel: Nyrstar verzilvert Australisch zilvercontract

De site Port Pirie van Nyrstar. ©nyrstar

De Bel20 kon de winst van ‘s ochtend niet vasthouden. De index sloot 0,24 procent lager op 3.09,71 punten. De vrees voor een Duitse recesie neemt almaar toe. Nyrstar steeg naar de hoogste koers in een jaar.

Net als de overige Europese beurzen was Brussel nochtans vlot hoger geopend, in het zog van Wall Street daags voordien. Tijdens de laatste bijeenkomst van het monetair comité van de Federal Reserve bleek dat veel bestuurders een stuk voorzichtiger zijn over de economische groei dan verwacht. Ze vrezen vooral voor de gevolgen van de vertraging in de eurozone en de groeimarkten op de VS. Daaruit begreep de markt dat de Amerikaanse rente misschien later dan vroeger zal worden verhoogd.


In de namiddag sloeg het sentiment om. De focus ging niet langer naar het vooruitzicht op een soepel rentebeleid, maar naar de jammerlijk redenen waarom. In de eurozone gaat het immers snel bergaf. De Duitse export dook in augustus 5,8 procent lager. ‘Zomerhorror. De magnitude van de cijfers brengen de herinneringen terug aan de piek van de financiële crisis begin 2009’, vatte ING-econoom Carsten Brezski samen.


Solvay was in de Bel20 de primus met een winst van 1,3 procent tot 114,70 euro. Het  chemiebedrijf publiceerde een update van zijn resultaten over 2013 en het eerste halfjaar van 2014. Daarbij werd de bijdrage van de verkochte divisie Eco Services uit de cijfers  gehaald. Eco Services recycleert zwavelzuur tot producten bruikbaar in loodvrije benzine en autobatterijen, en werd voor 660 miljoen euro verkocht. De recurrente bedrijfswinst (rebitda) zou over het eerste halfjaar 911 in plaats van 953 miljoen euro bedragen.

Solvay handhaaft wel de ambitie om de rebitda 10 procent op te krikken dit jaar, maar dan op basis van de herwerkte cijfers zonder rekening te houden met Eco Services. KBC Securities had een iets hogere winstvoorspelling verwacht, maar stelt dat de recente zwakte in de eurozone de cijfers wellicht wat naar beneden trekt. Analist Wim Hoste houdt de rating op 'opbouwen' met een koersdoel van 130 euro.

Rode lantaarn

De rode lantaarn in de Bel20 was voor Delta Lloyd, dat 3,4 procent verloor tot 18,43. De Belgische bankdochter raakt niet verkocht, en dat is wel degelijk een strop. Een verkoop zou de solvabiliteitsratio van de verzekeraar met 10 procentpunt opgekrikt hebben, merkt Rabo Securities op. Niet onbelangrijk, aangezien die ratio bij Delta Lloyd nauwlettend in de gaten gehouden wordt.

Op de brede markt troonde Texaf ( +6,3%, 31,87) bovenaan. De Congo-holding was de voorbije dagen fors teruggevallen, volgens sommigen door de ebola-vrees in Afrika. 

Ook Sipef (+5,3%, 55,30 euro) was in goeden doen. De Maleisische groep Sime Darby de grootste eigenaar van palmolieplantages ter wereld, doet een bod op New Britain Palm Oil, een sectorgenoot van Sipef . De prijs van 1,07 miljard pond of 7,15 pond per aandeel ligt 85 procent boven de laatste beurskoers. De hoge premie is onder meer het gevolg van de lage koersen waartegen de palmolieproducenten al maanden noteren, op zijn beurt een gevolg van de lage palmolieprijs. Sinds nieuwjaar kost palmolie (in Rotterdam) 15 procent minder, al is de prijs de laatste weken weer aan het stijgen. Sinds eind augustus kwam er 7 procent bij. Het overnamebod waardeert New Britain Palm Oil op 26.000 dollar per hectare, bij Sipef is dat aan de beurskoers zo'n 12.000 dollar per hectare.


Galapagos kreeg er 2,5 procent bij tot 11,80 euro. Het biotechbedrijf maakte op een conferentie in de VS resultaten bekend over een combinatie van nieuwe medicijnen voor taaislijmziekte die naar verluidt veelbelovend zijn. Aangezien de eerste testfase nog moet beginnen, heeft het nieuws volgens KBC Securities weinig impact op de huidige waardering van Galapagos.

Zilver


Nyrstar dikte weer 3,3 procent aan tot 2,63 euro. De zinkgroep verkocht een deel van de toekomstige zilverproductie in de Australische site van Port Pirie. Het bedrijf krijgt meteen 120 miljoen Australische dollar in handen (83,5 miljoen euro) voor toekomstige leveringen. Met het geld kan Nyrstar nog dit jaar beginnen met de voorbereidingen om de site om te turnen tot een hypermoderne recyclagefabriek voor metalen. Nyrstar had al eerder aangekondigd zelf 68 miljoen te investeren, 79 miljoen zou van een voorverkoop van zilver komen, en 191 miljoen via kredieten die gewaarborgd worden door de Australische overheid.


Bank Degroof greep de operatie aan om zijn koersdoel voor Nyrstar te verhogen van 2,55 naar 2,80 euro. Het beurshuis wijst ook op de duurdere dollar die de winst van Nyrstar ondersteunt. Dat deed ook KBC Securities, dat een koersdoel van 3,25 euro hanteert. KBC wijst er op dat sinds eind maart de dollar al met 5 cent is gestegen tegenover de euro. Elke wijziging met 1 cent, stuurt de ebitda van Nyrstar 18 miljoen euro hoger. De zinkprijs is intussen gestegen van 1.950 tot 2.300 dollar per ton. Elke klim met 100 dollar per ton, draagt zo'n 30 miljoen euro aan de ebitda bij.

In de IT-sector won Econocom  1,4 procent tot 6,75 euro. In Nederland doet de private equity-groep Apax Partners een bod op het softwarebedrijf Exact Holding. De prijs van 32 euro per aandeel ligt 18 procent boven de koers van gisteren, en 40 procent boven de koers van 10 juli toen er overnamegesprekken uitlekten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud