Brussel: verkoopadvies houdt Umicore weg van beursfeestje

Luchtvaartdochter ASL Aviation wordt steeds belangrijker voor CMB. ©asl aviation

De Bel20-index steeg 2,1 procent tot 3.335,69 punten door sterke cijfers uit Duitsland en de VS. Alleen Umicore ontbrak op het beursfeestje na een slecht rapport van zakenbank HSBC.

 De Duitse fabrieksbestellingen stegen in oktober 2,5 procent, veel meer dan de verwachte klim met 0,5 procent. Analisten verwijzen naar de gunstige effecten van de lagere euro. Ook de crashende olieprijs kan de groei een extra boost geven.

De Amerikaanse economie bleek vorige maand eveneens in uitstekende doen. Er kwamen 321.000 banen, ruim beter dan verwacht. In de VS komen er nu al vijftig maanden op rij nieuwe jobs bij, een record.

In de Bel20-index was Umicore een van de schaarse verliezers wegens een ratingverlaging bij HSBC, dat in een update over de chemiesector de materialengroep op zijn 'underweight'-lijst zet. Het aandeel zakte 0,6  procent tot 32,81 euro. Solvay wordt daarentegen gepromoveerd tot de 'overweight'-lijst en dikte 1,9 procent aan tot 113,30 euro.

HSBC-analist Geoff Haire over Umicore: 'Ons verkoopadvies is vooral ingegeven door het risico op tegenvallende winst de komende twaalf maanden, gelet op de kwetsbaarheid van de afdeling recyclage op de lagere metalenprijzen en de negatieve impact van nieuwe capaciteit.'

Hoop voor Bpost

Bpost verstevigde 0,4 procent tot 20,76. Bank Degroof verhoogt het koersdoel voor de postgroep van 21,50 naar 22 euro. De rating blijft 'houden'. Analist Jean-Marie Caucheteux rekende uit dat de nettowinst in oktober op 26,7 miljoen euro belandde, een erg mooi cijfer. Eerder had Bpost al resultaten voor de eerste negen maanden vrijgegeven.

'Het interimdividend stijgt noemenswaardig. En het cijfer voor oktober doet het beste vermoeden voor het vierde kwartaal', vat Caucheteux samen.

Nyrstar maakt werk van de opkuis van zijn mijnen. De zinkgroep stelt John Galassini aan als Senior Vice President Mining. 'Galassini krijgt een belangrijke strategische positie en zijn benoeming onderstreept de verbintenis van Nyrstar om de prestaties van het mijnbouwsegment significant te verbeteren', stelt het bedrijf. De nieuwe directeur werkt al 25 jaar in de mijnbouw, de laatste 21 jaar bij Phelps Dodge/Freeport-McMoran. 

KBC Securities reageert tevreden over de aanstelling van de nieuwe mijnchef. Hij moet de tak meer discipline en verantwoordelijkheid bijbrengen en resultaatgedreven gaan werken. 'We herhalen onze koopaanbeveling omdat we geloven dat de fel verbeterde fundamenten nog niet in de koers zitten', zegt het beurshuis. Nyrstar trok 2,1 procent hoger tot 2,90 euro.

Econocom werd 1,8  procent duurder tot 5,70 euro. Philippe Hoffman, de nieuwe topman voor de Benelux, stelt dat er stilaan beterschap is bij de IT-groep. Hij geeft toe dat Econocom het knap lastig had met de integratie van het Franse bedrijf Osiatis in de groep. 'Een plus een is geen twee gebleken. Er zijn cultuurverschillen tussen beide bedrijven', erkent hij. 

Reder gaat vliegen

Analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities verwelkomt de overname van Farnair Group door ASL Aviation. Het dochterbedrijf van rederij CMB breidt daardoor haar vloot uit met 20 vliegtuigen. Luchtvaart wordt almaar belangrijker voor de groep. ASL Aviation heeft al 1.500 werknemers en meer dan 100 cargo- en passagiersvliegtuigen.

Vanderhaeghen raamt de overnameprijs op 60 à 80 miljoen euro. Hij schat dat de overname een omzet van 70 miljoen euro toevoegt tot meer dan 400 miljoen, en een bedrijfswinst (ebitda) van 15 à 20 miljoen. Hij herhaalt de rating 'opbouwen' en koersdoel van 20 euro. CMB wint 0,1 procent op 15,37 euro.itsland en de VS. Alleen Umicore ontbrak op het beursfeestje na een slecht rapport van zakenbank HSBC.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud