Advertentie

Caterpillar hijst Wall Street omhoog

De Amerikaanse beurzen gingen vlot hoger dankzij enkele voortreffelijke kwartaalcijfers, onder meer van enkele grote kleppers uit de Dow Jones. De goede rapporten deden beleggers even hun zorgen over de vertragende wereldeconomie vergeten.

De winst van Dow Jones (+1,3%) was voor een belangrijk deel te danken aan 3M en Caterpillar. De puike kwartaalcijfers van beide multinationals deden beleggers hopen dat het wel meevalt met de vertraging van de wereldeconomie én met de impact van de duurdere dollar.

In de loop van de dag liep de Dow zelfs 1,9 procent uit, maar in het laatste uur gooide ebola wat roet in het eten. Een arts die uit Afrika terugkwam met hoge koorts wordt onderzocht in New York.

3M (145,05 dollar, +4,4%) trok zijn prognoses licht op na beter dan verwachte resultaten in het derde kwartaal. De 112 jaar oude groep is bij het grote publiek bekend van consumentenproducten als Post-it, Scotch-plakband en schuurpapier (het allereerste product). Maar daarnaast heeft 3M ook een chemiepoot - met een fabriek in Zwijndrecht. De omzet dikte 2,5 procent aan tot 8,1 miljard dollar en de winst per aandeel met 11 procent tot 1,98 dollar.

Ook Caterpillar (99,27 dollar, +5%) was in goede doen. De wereldspeler in mijnbouwwerktuigen trok de jaarwinstprognose op van 5,75 naar 6 dollar per aandeel. CEO Doug Oberhelman waagde zich ook al aan prognoses voor 2015: een aantrekkende economie zal vergelijkbare resultaten als in 2014 opleveren.

Over multinationals gesproken, General Motors (30,93 dollar, -1,2%) slaagde erin zijn kwartaalwinst te verdubbelen tot 1,4 miljard dollar. De omzet trok met 2 procent aan tot 39,3 miljard dollar. De groeiende omzet en de marges in China en de VS compenseerden de moeilijke markt in Europa en Rusland. De Russische economische groei is nagenoeg stilgevallen door het conflict met Oekraïne en de daaropvolgende sancties van het Westen.

GM moest de jongste tijd geen wagens terugroepen. Eerder dit jaar werden 30 miljoen auto’s teruggehaald, goed voor een kost van 2,8 miljard dollar.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud