analyse

CEO's delen golf van optimisme

©Photo News

Het seizoen van de algemene vergaderingen draait op volle toeren. Een constante is de relatief optimistische toon van de meeste bedrijfsleiders. De concurrentiepositie van de Belgische bedrijven is verbeterd dankzij de daling van de euro, de lage rente en de goedkopere olie.

Heel wat aandeelhouders ondernemen tussen eind april en begin juni een trip naar een of meerdere algemene vergaderingen van ‘hun’ bedrijven. Een uitstap naar zo’n beleggershoogmis is meestal lonend. Vaak zijn er exquise hapjes, kunt u aanschuiven aan een koud of warm buffet, wordt u ontvangen met koffiekoeken, of krijgt u exclusieve dranken zoals champagne of zelfs de Toscaanse Avignonesi-topwijn van Virginie Saverys bij haar broers van rederij Exmar te drinken. Soms gaat u naar huis met een cadeautje, gaande van een paraplu tot een bierpakket of wat exotisch fruit. Enkele dagen na de algemene vergadering knippen de meeste bedrijven hun dividend.

Belangrijker is dat veel bedrijfsleiders meer informatie geven over het reilen en zeilen in hun onderneming. Soms gaat dat gepaard met een officieel persbericht, wat verplicht is als nieuwe cijfers worden vrijgegeven. Vaak kunt u echter alleen al via de toonzetting of enkele uitspraken van de directie- of bestuursleden detecteren hoe de zaken lopen.

Dit jaar waren er opvallend weinig onheilstijdingen tijdens de algemene vergaderingen, al wezen sommige bedrijfsleiders op enkele oranje knipperlichten. Gedelegeerd bestuurder Tom Debusschere van Deceuninck waarschuwde voor de klim van de pvc-prijzen. De basisgrondstof voor de raam- en deurprofielen van de groep is sinds het dieptepunt in februari met een vijfde gestegen. Bij EVS klonk het dat de mediaklanten door de slabakkende advertentie-inkomsten nog altijd de vinger op de knip houden.

Al onze activiteiten tonen tekenen van herstel.
Michèle Sioen
CEO Sioeen Industries

Vaak worden die negatieve berichten gecounterd door heel wat optimisme. Debusschere kon uitpakken met een hoger dan verwachte omzetgroei van 18 procent in het eerste kwartaal. Hij kondigde aan dat Deceuninck wellicht een tweede Amerikaanse fabriek zal bouwen: ‘Amerika is een succesverhaal, terwijl sommigen enkele jaren geleden zich nog afvroegen wat Deceuninck daar te zoeken had. Als je nu de cijfers ziet, dan hebben we gelijk gehad. Als we in dit tempo blijven groeien, zit onze fabriek volgend jaar helemaal vol. We overwegen om een tweede fabriek te zetten, dit keer aan de Oostkust.’

©Photos Jean-Michel Byl & Sandra Ryckers

Bij het geplaagde EVS probeerde CEO Muriel De Lathouwer de beleggers te sussen na een teleurstellende omzetprognose: ‘Ik zou pas ongerust zijn als onze prijzen onder druk staan. Of als we marktaandeel verliezen. Dat is niet het geval. Klanten en investeerders erkennen dat we in de juiste richting innoveren en de kosten onder controle houden. Ik kijk niet naar de korte termijn. Ik kijk naar ons marktleiderschap, onze innovatie en producten. Daar zit het allemaal goed. Bovendien hebben we een gezonde balans die wel tegen een stootje kan.’

Veel bedrijven merken dat de combinatie van de goedkopere euro, de lage rente en de gedaalde olieprijs hun concurrentiepositie opkrikt. ‘We zien de Europese markt duidelijk verbeteren’, verklaarde topman JEsper Munch Jensen van de gelijknamige wereldspeler in industriële wassystemen. ‘De laatste zes à twaalf maanden zien we meer investeringen in Europa, vooral in het zuiden. Alleen een land als Griekenland blijft redelijk dood, maar dat was altijd maar een kleine markt.’

We bevestigen onze prognose voor de winst en de omzet. Ook het dividend zou opnieuw moeten stijgen.
Jean-Christophe Tellier
CEO UCB

Over het algemeen noemde hij de marktontwikkeling erg positief voor zijn bedrijf, met lichte regionale verschillen. ‘Amerika groeit, Europa staat weer op de sporen en de groeilanden groeien nog, maar iets trager dan voorheen’, vatte hij de toestand samen. Een domper op de beter dan verwachte omzetcijfers was de ongelukkige indekking van Jensen tegen wisselkoersschommelingen, waardoor de winst niet mee kon stijgen met de omzet.

Ook KBC ziet een sterke verbetering in de voormalige probleemlanden. ‘Het gaat de goede kant uit met onze probleemkinderen Ierland en Hongarije’, zei directievoorzitter Johan Thijs. De aanwezige aandeelhouders toonden zich eerder fans dan kritische toehoorders. KBC kon uitpakken met een stevige nettowinstgroei van 32 procent over het eerste kwartaal.

Met dank aan de euro

Dat vooral de goedkopere euro de cijfers stut, hoorden we dit vergaderseizoen meermaals. Onder meer Barco, Bekaert en Agfa-Gevaert verwezen expliciet naar het steuntje in de rug door de gunstige valutaschommelingen. Zo wist Agfa zijn omzet in het eerste kwartaal te stabiliseren. Zonder wisselkoersverschillen zakte de verkoop echter 7 procent. Om de winstgevendheid op peil te houden, snoeit Agfa in de kosten, onder meer door activiteiten te verhuizen naar het buitenland. De vakbonden deelden er bij het begin van de bitse algemene vergadering pamfletten over uit. ‘Dat administratieve jobs verhuisd zijn naar Sjanghai, klopt. En de klantendienst wordt gecentraliseerd in Polen’, zei CEO Christian Reinaudo. ‘We moeten dat doen om de kosten onder controle te houden, om het bedrijf gezond te houden.’

Actievoerrders voor de toegang van de AV van de Nationale Bank. ©Tim Dirven

Dankzij de besparingen eindigde de bedrijfswinst in het eerste kwartaal met 24 miljoen euro boven de verwachtingen. ‘Het sterkt ons vertrouwen om de winstmarge dit jaar op te krikken van 8,5 naar 10 procent van de omzet. We zijn goed op weg onze doelstellingen te halen’, besloot de Agfa-topman.

Ook de bedrijven met activiteiten in China zien na een mindere periode weer groei. ‘We zien tekenen van herstel in China. De automarkt trekt er weer aan. Januari en februari waren slecht, maart en april waren beter’, verklaarde CEO Matthew Taylor van Bekaert. De groep produceert in China staalkoord voor de bandenindustrie. Voor Barco leverde de goede verkoop van digitale bioscoopprojectoren in China een uitstekend eerste kwartaal op, een opsteker na het magere 2014. ‘In China worden nog veel nieuwe cinemazalen gebouwd’, legde de nieuwe voorzitter Charles Beauduin uit.

Goedkopere olie

Als geen ander profiteert olietankerrederij Euronav van de fors gedaalde prijs van ruwe olie. Het doet de vraag naar de brandstof toenemen en sommige schepen worden zelfs gehuurd als opslagtanks op zee. Bovendien varen de tankers zelf een pak goedkoper. Het bezorgde Euronav zijn beste kwartaal in vijf jaar. ‘De meeste lichten staan op groen. De lagere olieprijs stimuleert de vraag en door een verschuiving van de productie- en handelspatronen moet olie momenteel over langere afstanden worden vervoerd’, legde CEO Paddy Rodgers uit. ‘De kans is groot dat we twee vette jaren krijgen. Twee jaren om goede winsten te boeken en de wonden van de crisis te helen’, besloot ondervoorzitter Marc Saverys.

De aandeelhouders van GBL zwaaiden dit jaar Albert Frère uit. ©Dieter Telemans

Zijn broer Nicolas van Exmar zag echter door de crash van de olieprijs een belangrijke klant in de problemen komen. De Colombiaanse energiegroep Pacific Rubiales haakte af met een project voor de drijvende aardgasfabriek Caribbean FLNG, die binnenkort opgeleverd wordt. ‘Toen dat bekend raakte, stond onze telefoon meteen roodgloeiend met andere gegadigden. Momenteel onderhandelen we met vier partijen’, suste Nicolas Saverys. Exmar werkt op 19 nieuwe projecten, waarvan het vijf à zes effectief hoopt te realiseren.Maar daarvoor is geld nodig. De geplande beursgang in New York is voorlopig afgeblazen. ‘We zijn met allerhande mogelijkheden bezig om kapitaal op een andere manier te verzamelen. Het kan een obligatie worden, samenwerking… Noem maar op’, zei Saverys. Hij kreeg van het vijftigtal aanwezigen nog tegenwind omdat hij met Barbara Saverys al een derde dochter benoemde in de raad van bestuur.

We gaan ook de volgende drie jaar een dubbelcijferige omzetgroei aanhouden.
Jan Peeters
CEO Fagron

Sommige bedrijven verwachten een groeiversnelling door innovatie. ‘Niemand kan deze uitvinding nog tegenhouden’, zei Alex De Cuyper, voorzitter van Resilux, resoluut tijdens de aandeelhoudersvergadering. Hij had het over Airopack, een pet-spuitbus zonder drijfgassen op perslucht die goedkoper en milieuvriendelijker is dan de aluminium exemplaren. Alex, de vader van de co-ceo’s Dirk en Peter, weet waarover hij spreekt. Hij was de man die Vlaanderen deed overschakelen van gebakken op plastic bloempotten. Resilux plant intussen een tweede fabriek voor Airopack, dit keer in de VS.

Bij Fagron resulteert de recente overname van het Amerikaanse AnazaoHealth in de nodige innovatie. ‘We krijgen een reeks nieuwe producten in handen, waaronder nucleaire geneeskunde. Zo maken we voortaan radioactieve capsules die voor slokdarmkanker worden voorgeschreven. We gaan die producten ook naar Europa brengen’, zei CEO Ger Van Jeveren. ‘We hebben sinds 2007 een jaarlijkse omzetgroei van meer dan 20 procent gehaald. We gaan ook de volgende drie jaar een dubbelcijferige groei aanhouden’, voegde financieel directeur Jan Peeters daaraan toe.

Zelfs als het slechter gaat, moeten de aandeelhouders niet meteen vrezen. CEO Jean-Christophe Tellier bevestigde de prognoses voor UCB, een omzet tussen 3,55 en 3,65 miljard euro en een bedrijfswinst van 710 à 740 miljoen euro. ‘Ook het dividend zou opnieuw moeten stijgen. Maar onze dividendpolitiek hangt niet af van de omzet of de winstprestaties. We hebben een stabiel beleid waarbij we het dividend graag gestaag verhogen’, besloot Tellier.Tot groot genoegen van de aanwezigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud