China bezorgt ECB verse kopzorgen

ECB-hoofdeconoom Peter Praet ©Bloomberg

Volgens Peter Praet, de hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), dreigen de groeipijnen in China de inflatie in de eurozone langer laag te houden. De Belg zet daarmee impliciet de deur naar meer stimulus open.

De aanhoudende problemen in China doen niet alleen beleggers, maar ook centraal bankiers ongemakkelijk op hun stoel schuifelen. Op een conferentie voor economen in het Duitse Mannheim zei Peter Praet, hoofdeconoom bij de Europese Centrale Bank (ECB), 'dat de kans is toegenomen dat de inflatie in de eurozone niet naar de beoogde 2 procent zal stijgen.'

De kans dat de inflatie in de eurozone niet naar 2 procent zal stijgen is toegenomen.
Peter Praet
Hoofdeconoom ECB

Het Chinese groeimirakel ging decennialang gepaard met een onstilbare grondstoffenhonger. Dat liedje loopt nu ten einde, waardoor de grondstofprijzen onder druk staan. Zo is de olieprijs al een paar maanden in vrije val. Vandaag noteert een vat nog rond 45 dollar, ruim de helft minder dan een jaar geleden.  

De goedkopere olie vertaalt zich in lagere inflatie en dus hoofdbrekens voor centraal bankiers. Inflatie is immers het smeermiddel voor de economie, omdat hogere prijzen mensen ertoe aanzetten geld uit te geven in plaats van op te potten en omdat hogere prijzen bedrijven helpen investeringen rendabel te maken. Centraal bankiers zijn met andere woorden zowat de enigen die niet vrolijk worden van de laagste dieselprijzen in vijf jaar

Bazooka

De neerwaartse druk op de inflatie komt op een moment dat de ECB net met alle mogelijke middelen probeert weer een scheutje inflatie van 'dicht bij, maar onder 2 procent' te krijgen. Zo koopt Frankfurt sinds maart maandelijks voor 60 miljard euro obligaties op om dat doel te bereiken.

Sindsdien is de balans van de ECB met zo'n 400 miljard euro - ruwweg het equivalent van de Belgische staatsschuld - aangedikt.

'We kunnen niet ontkennen dat de evolutie in de groeilanden niet bevorderlijk is voor de groei van de wereld', gaf Praet nog mee in zijn speech. De ongerustheid bij de Belg wakkert de speculatie aan dat de ECB nog straffer uit haar pijp zal moeten komen.

Een optie is dat voorzitter Mario Draghi zijn 'bazooka' van 60 miljard euro per maand met nog zwaardere munitie laadt. Een tweede optie is dat de Italiaan zijn programma langer laat lopen. Tot vandaag belooft de ECB haar acties minstens tot september volgend jaar vol te houden, tenzij het inflatiedoel dan nog niet in zicht is. Daar begint het volgens Praet dus steeds sterker op te lijken.

Euro

Om de deur helemaal op een kier te zetten, beklemtoonde Praet - een intimus van voorzitter Mario Draghi - op de conferentie dat het lopende programma flexibel is in 'omvang, samenstelling en looptijd en dat er geen twijfel kan bestaan dat de ECB zal doen wat nodig is. De woorden van de hoofdeconoom missen hun effect niet. Op de wisselmarkt daalt de euro opnieuw onder 1,15 dollar.

Euro drops on dovish ECB comments. Praet and Constancio have stressed that ECB is ready and willing to act if needed. pic.twitter.com/qkYn8GLtmL— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) 26 augustus 2015

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud